Петдесетгодишните чинари в центъра на Монтана остават

Ремонтът на площад „Жеравница“ в града започна
Сподели: 

Започна ремонтът на първите 2,2 декара настилка на площад „Жеравица“ в Монтана. Общата му площ е 35 декара, като близо половината от тях са зелени площи. Първоначално ще бъдат подменени плочките на прохода от ул. „Цар Борис ІІІ“ до бул. „Климент Охридски“. Това включва и кратката алея пред Младежкия дом. По-голямата си част проходът е в зелен коридор, образуван от чинарите от двете му страни. Те са засадени в началото на 80-те години на миналия век и са били над десетгодишни, когато са пренесени в градската среда. Дърветата в централната част на Монтана ще бъдат запазени, с изключение на туите, които ограждат централния фонтан. Те ще бъдат подменени с други дървесни видове.
В следващия етап ще бъде ремонтирана знаковата за площада композиция „Чипровски килим“. Тя ще бъде наново изпълнена от гранитни и бетонни плочи. Проектът за обновяване  на площад „Жеравица“ предвижда и реконструкция на централния фонтан. Той ще бъде с вътрешно осветление, а най-високият воден стълб е проектиран на 7 метра. Около фонтана ще бъдат обособени зони за отдих. В парковата зона около площад „Жеравица“ ще има нова осветителна система със 180 тела.
При откриването на строителния обект в началото на тази седмица кметът на Монтана Златко Живков призова хората да проявят разбиране и търпение, докато продължи строителството. То ще бъде разделено на 7 етапа в различните зони на центъра. Ще се направи всичко възможно да не се ограничава напълно движението, увери Живков.
Кметът на Монтана разчита актуализацията на държавния бюджет да даде възможност на общините да изпълнят строителните си програми в сроковете, които имат, въпреки покачването на цените на строителните материали. „Имаме амбицията да приключим реконструкцията на площад „Жеравица“ до края на годината, но това в никакъв случай няма да е за сметка на качеството“, каза още Живков.