Петото издание на фолклорен събор „Леденика“ ще се проведе през 2021 година

Сподели: 

Заради обхвата на противоепидемичните мерки и очакваните над 20 000 посетители за двата дни на събора, петото издание на Национален фолклорен събор „Леденика“ ще се проведе през 2021 година.
В петото издание фестивала ще бъдат включени български танцови състави от Молдова, Украйна, Сърбия и Румъния. По този начин ще бъдат представени автентични обичаи и традиции от българските общности в Източна Европа.
В програмата на фестивала ще бъдат запазени вече утвърдените като традиционни за събитието – нестинарски танци, надиграване и народните борби. Кулминацията на фолклорния събор отново ще е възстановката на Северняшката сватба.
Кметът Калин Каменов коментира, че фолклорният събор ще бъде надграден и ще се превърне в сцена не само на българските традиции и обичаи, но и на производители на продукти от цялата страна. „За съжаление голяма част от групите, които заявиха участие в тазгодишното издание на фестивала нямат възможност да се включат поради логистични причини. През последните четири години, Съборът се утвърди като един от най-посещаваните в цялата страна. Именно поради тази причина, през следващата година, когато ще проведем юбилейното издание е предвидено участието не само на танцови състави и производители от страната, но и на  групи от българските общности в другите държави“ – каза още Каменов.