Планира се създаване на общинско дружество за газифициране на Видин

Подготвя се концесия за четири минерални извора на територията на Видинска община
Сподели: 

За да се сбъдне отколешната мечта град Видин да бъде газифициран, е необходимо да се извървят няколко стъпки, една от които е да бъде създадено общинско дружество. Това заяви кметът на община Видин д-р Цветан Ценков пред журналисти. Градоначалникът съобщи, че в края на миналата седмица е провел среща с представители на „Булгартрансгаз“, от където са дали указания как следва да процедира Община Видин. 
„Оказва се, че може единствено общинско дружество, което ние ще създадем, да кандидатства за целеви, 100 % грантови пари от Брюксел за развитие на тази инфраструктура, разбира се след като се проектира от държавата, тоест от „Булгартрансгаз“, обясни д-р Ценков. Кметът на Видин допълни, че целта е в рамките на следващите няколко месеца да бъде извървян пътят от създаване на общинско дружество до внасяне на заявление в Комисията за енергийно и водно регулиране за получаване на лиценз за предоставяне на природен газ на територията на община Видин. 
Д-р Ценков допълни, че това дружество ще може да осъществява и енергийноефективни проекти. „Защо частни фирми създават слънчеви колекторни полета, а Община Видин да не може да прави такива върху общински терени, които пустеят?“, попита реторично кметът. 
Градоначалникът съобщи, че е постигнат напредък и по друга тема, с която през последните 20 години всички местни политици „си чешат езиците“ – експлоатирането на минералните извори. „Вече сме на последната, финална права, чакаме само сертификат от Министерство на здравеопазването. Имах среща със заместник-министър Николова в МОСВ и с други колеги от Министерството на околната среда и водите, с които ние ще пуснем на концесия четирите минерални извора: и Алботин в Градец – 34 градуса температура, 5% минерализация; ще пуснем и Сланотрън – там водата е 45% и много по-висока минерализация; Кошава; и, разбира се, Вида. Четирите минерална извора се надявам да дадат друг статут на Видин“, посочи д-р Ценков. 
НИЕ