Повече от 15 младежи с интерес след завършване да работят във видинската болница

Сподели: 

Повече от 15 младежи вече са заявили желание да се включат в инициативата на заместник-председателя на 47-ото Народно събрание Росица Кирова за осигуряване на млади специалисти за нуждите на видинската болница, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ – Видин. Идеята, която Кирова представи преди пет месеца, е бъдещите специалисти да се обучават във филиала на Русенския университет „Ангел Кънчев“ във Видин. Те ще подпишат договори за работа и ще практикуват във видинската болница. Русенският университет пое ангажимент да осигури безплатни общежития за младежите, които преминат успешно изпити, подпишат договори за работа съгласно изискванията и бъдат приети за студенти в специалности по здравни грижи.
През февруари 2022 г. Росица Кирова обяви, че ще подкрепи развитието на двама студенти в продължение на тригодишното им обучение, като предостави по 200 лв. месечно за срока на всеки семестър. От местната централа на ГЕРБ очакват се до средата на април общинските съвети от областта да вземат решение за отпускане на стипендии за бъдещите студенти. При обсъждането на проектобюджета на Община Видин за 2022 година беше обявено, че са заделени около 16 хил. лв. за стипендии на студенти от град Видин, които през учебната 2022/2023 година ще се обучават в медицинските специалности на Русенския университет, които ще учат в град Русе, но предоставянето на стипендията ще е срещу ангажимент от тяхна страна впоследствие да се върнат и да работят във видинската болница.
От ГЕРБ – Видин съобщиха, че Росица Кирова ще организира през април още една среща с бизнеса в областта и с ученици, които тази година завършват средното си образование. Целта е допълнително популяризиране на възможността младите хора да намерят своята професионална реализация в сферата на медицинските грижи и да останат да работят и живеят във Видинско.
Вече са подготвени проекти на Меморандум между филиала на Русенския университет във Видин и централата на висшето училище, договор за дарение и договор между болницата и студентите.
Документите за кандидатстване ще се подават във видинския филиал на Русенския университет. Там ще бъде оказвана помощ за подготовка и ще се провеждат и изпитите.