Подводният свят на река Дунав „оживя“ на стената на читалище „Цвят“ във Видин

Сподели: 

Подводният свят на река Дунав вече краси стената на читалище „Цвят“ във Видин. Творбата, пресъздаваща по един артистичен начин голямата река и нейните обитатели, е дело на двама млади видински творци – Анна Користашевская и Светослав Нинов. В рамките на тазгодишното издание на Фестивала на изкуствата „Дунавски вълни“ талантливите младежи, студенти в Националната художествена академия, показаха, че графитите не са някакви си драсканици върху стените на сгради – каквото мнение битува у мнозина, а могат и да са истинско изкуство, при това много красиво.
Именно красота, както и много цвят и настроение внася творбата на Анна и Светослав. Така сивата доскоро стена на читалище „Цвят, откъм парк „Рова“, е трансформирана в произведение на изкуството, което привлича погледите и радва всички – и малки, и големи. „Темата – „Подводния свят на река Дунав“, избрахме, защото олицетворява Видин, още повече че и името на Фестивала е „Дунавски вълни“. Избрахме това място, защото много хора минават по тези алеи и искахме да има нещо красиво, което да ги радва“, сподели Светослав.
За изобразяването на подводния свят на Дунав младите хора са използвали ацетонови спрейове, които не се отмиват от дъжда и са устойчиви на различните метеорологични условия. Младежите разказаха, че това е най-голямата творба, която досега са имали възможност да създадат. Завършването на картината им отне няколко дни – от полагане на основата до последните щрихи, но преди тази най-видима част е свършена много подготвителна работа, разказа Анна. „Реално сме започнали преди доста време, като се започне със скиците, които са може би над 100, защото трябваше да представим предварително проект, който от Община Видин да одобрят. И пак реално това, което се вижда на стената, не е едно към едно със скиците – доста сме експериментирали и импровизирали при самото рисуване“, обясни художничката.
Светослав разказа, че тепърва ще се водят разговори с Община Видин къде би било възможно да се създадат още подобни творби – идеи не липсват, а и хубавото е, че общинското ръководство е отворено към подобни нови за нашия град инициативи.
Тази година Светослав е студент първа година в специалност „Графика“, но го влече изкуството като цяло, във всичките му жанрове и стилове. Анна пък ще е четвърти курс в Националната художествена академия, така че й предстои дипломиране. Категорична е, че ще продължи да се занимава с изкуство и се надява да успее да намери реализация във Видин. „Градът ни се нуждае от хора, които създават изкуство и аз с удоволствие бих дала своя принос за това“, сподели Анна.
Талантливите младежи споделиха, че с готовност ще се включат и в други подобни проекти. Защото изкуството, което трансформира обикновени елементи от градската среда и ги превръща в художествени произведения, носи култура, настроение, радост на хората. Все неща, от които Видин и жителите и гостите на града се нуждаят.
ТЕОДОРА Макавеева