Подготовката за изборите в област Видин протича спокойно

Сподели: 

На изборите за Народно събрание, които ще се проведат на 2 октомври, на територията на област Видин ще се гласува в 257 изборни секции, 129 от които на територията на община Видин. Към момента подготовката за провеждане на вота върви нормално. Това съобщи на пресконференция днес председателят на Районната избирателна комисия Даниел Боянов. „126 машини ще бъдат използвани на територията на областта за изборите. Машините очакваме довечера да бъдат на територията на областта. Утре започва тяхното извозване по секции. Създадена е организация, има утвърден от Централната избирателно комисия график, съгласно който всички машини следва да бъдат в секциите не по-късно от 16:30 ч., не очакваме забавяне“, обясни Боянов. Той съобщи, че по първоначални данни, избирателите в област Видин са 83 808, но точният брой ще стане ясен в събота (1 октомври), когато общините ще представят актуализираните списъци за всички секции.
Пет са секционните избирателни комисии, открити в домове за настаняване на пълнолетни лица на територията на областта, а две ще са СИК в МБАЛ „Света Петка“, една от които за лица, болни от коронавирус. Четиринадесет подвижни СИК ще работят на територията на Видинска област: шест от тях са за община Видин, три – в община Брегово; две – в община Ружинци и по една в общините Димово, Макреш и Ново село. Общо 1985 души са ангажирани за работа в секционните комисии. И в момента продължават да се правят замени в съставите на избирателни комисии, като срокът, в който такива могат да се извършват, е до 1 октомври (включително). Дотогава продължава и регистрацията на застъпници от страна на партиите, обясни председателят на РИК – Видин.
Приемането на протоколите и изборните книжа от секционните комисии след края на изборния ден отново ще бъде в спортна зала „Фестивална“, допълни Боянов, като уточни, че дейностите по организацията там продължават.