Пожелавам на видинлии да са по-позитивни, защото Видин е прекрасен!

Сподели: 

„НИЕ“: Д-р Ценков, благодаря, че в натоварения Ви график намерихте време за това интервю. Измина почти една година от встъпването Ви в длъжност. Кой е най-големият успех, който постигнахте за това време и какво не успяхте да довършите?
Д-р Цветан Ценков: Не бих искал да говоря за успехи. Какво значи успех? Това да почистиш града от табела до табела, например, не го смятам за успех, а за свършена работа, за което гражданите на община Видин в крайна сметка са ми гласували доверие. Макар че съвсем не беше лесно –  повече от шест месеца се борим с бурените, тревата, кастрим храсти в градините, поддържаме зелените площи и това е видимо за хората. Да сложим в ред озеленяването и чистотата хич не е малка работа. Още повече че сега ни предстои в Общинския съвет да бъде гласувано създаване на общинско предприятия, което да се занимава с озеленяване, чистота и комунални дейности и то ще е в основата на добрия облик на Видин. 
В момента върви обществена поръчка за закупуване на машини с цел наистина нашият град да стане едно още по-прекрасно място за живеене и да се подобри и обликът на останалите населени места в общината. Защото Видин има невероятни природни дадености, прекрасен парк, който беше занемарен и сега го възстановяваме. 
Тема, важна за хората, са действията, които е нужно да предприемем във връзка със стартирането на изграждането на магистралния път – това изисква да се направят по един съвременен модерен начин всички подходи към града. Дори преди малко разговарях с г-жа Манева от АПИ, тъй като все още има някои неуредици, които се изглаждат. С нея говорихме точно за пътната инфраструктура и през новия програмен период Община Видин ще може да кандидатства директно през АПИ за средства, с които да се направят подходите. Визирам отсечката от „Видахим“ до сградата на КАТ, където ми се иска да се направи зелена разделителна ивица между двете платна, да има този участък представителен вид. Вторият подход към града, който всъщност ще се превърне в основен, е при надлезът на Новоселци и там също всичко трябва да се изпипа, вероятно ще се наложат и отчуждителни процедури, а след това трябва да се ремонтира изцяло връзката с бул. „Панония“ и оттам – до центъра на града. Същото се отнася и за надлеза, който е по пътя за Иново – той също трябва да стане едно модерно пътно съоръжение. И стигаме до надлеза на пътя за Капитановци, откъдето всъщност всички, пристигащи от чужбина, влизат в града. 
Всичко това е едно предизвикателство, с което трябва да се справим в следващите 2-3 години.
Другото предизвикателство е изработването на новия устройствен план на града. До март догодина трябва да сме готови и с разработването на плана за интегрирано развитие на Община Видин, за да може да се заложи за следващите години развитието и на Северната индустриална зона, и на Западната индустриална зона, и на Южната индустриална зона.
„НИЕ“: Говорейки за индустриални зони, ще има ли нови предприятия, които да стартират дейност там?
Д-р Цветан Ценков: Това, което може би най-много вълнува хората, е именно развитието на икономиката и привличането на инвеститори. За мое най-голямо съжаление малко след началото на мандата започна и ситуацията с COVID-19, вследствие на което контактите се ограничиха. Но въпреки това не съм спрял да работя по тази тема. 
Със старта на изграждането на газопровода към Сърбия, който преминава и през територията на Видинска област, актуален стана въпросът и за газификацията на нашия град, което също е от значение за потенциалните инвеститори. Община Видин внесе писма и предложения до отговорните държавни институции с настояване за осигуряване на възможност и Видин да бъде снабдяван с газ от този газопровод. Но вместо да чакаме изграждането на тръбата, ние ще предприемем действия за доставки на компресиран газ на всички институции, които се нуждаят от това – след реализираните проекти за модернизация на учебните бази, ППМГ „Екзарх Антим I“ и СУ „Цар Симеон Велики“ се вече на газ, детските градини също поетапно може да минат на такова отопление, някои от действащите предприятия работят на газ – така че нуждите от снабдяване с това екологично гориво тепърва ще се увеличават.
И в тази връзка, има инвеститор, производител на газови бутилки, който иска да стъпи в Европа – има огромно предприятие в Дубай, но иска да прехвърли дейността си и тук, тъй като ще се съкрати времето за доставка на готовата продукция до пазарите в Западна Европа. Едно от местата, за които се оглеждат, е Видин, като водих вече няколко разговора по телефона и се надявам да има успех. И други потенциални инвеститори проявяват интерес, но всичко е въпрос на решения, които не ги взема Общината – тя може единствено да съдейства, което и правим.
„НИЕ“: От предходното ръководство заявяваха, че Община Видин е финансово стабилна и задълженията постоянно намаляват. В какво реално състояние Вие и екипът Ви заварихте общинските финанси? Питам Ви и във връзка със задълженията към Оперативна програма „Околна среда“ в размер на над 9 млн. лв., за които миналата седмица съобщихте. 
Д-р Цветан Ценков: Това, как била финансово стабилна Общината, са едни приказки като на пазара. Първо, последният транш в размер на 830 000 лв. от заема от Министерство на финансите, който предшественикът ми е получил, го платихме ние. Да не говорим, че продължаваме да разплащаме стари задължения от периода 2016 – 2020 г., става въпрос за над 2 700 000 лв. От проверка на Държавния финансов контрол например се установиха над 250 000 лв. изплатени на превозвачите неправомерно. 
И стигаме до тези над 9 млн. лв., за които ме питахте. Още на 25.11.2016 година Община Видин е информирана (виж факсимиле 1 – бел. на „НИЕ“), че по Оперативна програма „Околна среда“ (2007 – 2013), в качеството си на бенефициент трябва да възстанови сумата от 9 627 000 лв. Когато преди няколко дни получихме писмо (виж факсимиле 2 – бел. на „НИЕ“), с което се изисква разплащането на този дълг, това дойде като гръм от ясно небе. Тук говорим за проект, изпълнен с безвъзмездно финансиране от фондовете на ЕС и затова няма как да не ги върнем тези пари и се налага да търсим решения. Така че за каква финансова стабилност може да става на въпрос?
И друго недоумявам. Как може в продължение на два мандата Община Видин да бъде без силно звено по бюджет! Припомням, че при предшествениците ми дори нямаше заместник-кмет по финансите, а за това са отговаряли пряко самите кметове. Аз промених това. И сега, въпреки тези задължения, които излизат, мога да кажа, че е въведена една много сериозна финансова дисциплина. Освободихме се от договори, които са ощетяващи Общината. За всички съмнения за нередности са подадени сигнали на съответните отговорни институции, които трябва да направят проверка – когато има конкретни резултати, ще ги оповестим, преди това не бих желал да посочвам имена. 
Но тъй като говорим за финансова дисциплина, ще дам пример. Общината формира своя ресурс от данъците и таксите, които физическите и юридическите лица заплащат и на този фон имаме над 12 милиона лева несъбрани средства. И сега по съответния законов ред се опитваме да съберем тези вземания. Сметната палата по мое искане, което отправих още в началото на мандата, прави цялостна проверка на Община Видин – тя би трябвало да приключи до края на годината и всички направени изводи ще бъдат представени пред обществеността и ще бъдат подадени съответните сигнали, за да се търси отговорност на всеки, който е допуснал нарушение.
„НИЕ“: Атакуват Ви, че СДС – една от партиите в коалицията, издигнала кандидатурата Ви, и ГЕРБ сключиха споразумение за съвместно управление в община Видин.
Д-р Цветан Ценков: Като кмет аз съм избран с гласовете на хора от различни политически партии. Освен това се считам за кмет на всички видински граждани – независимо, че съм издигнат от СДС и от центристки партии, искам да работя с настоящото правителство, искам да работя и със следващото правителство, независимо каква ще бъде конфигурацията му. Такова трябва да е поведението на всеки кмет – той не може да е кмет на определена политическа партия. И това се надявам моите съграждани да го разберат. 
„НИЕ“: Доста сте атакуван и по темата за видинската болница. Обвиняват Ви, че нищо не правите, за да се подобри състоянието на лечебното заведение. 
Д-р Цветан Ценков: Това не е вярно. Ето, дори точно преди това интервю разговарях с д-р Цецка Ценкова – акушер-гинеколог, която е от Видин, но сега живее и работи в Кувейт. Надявам се тя и съпругът й, който също е лекар, догодина да се приберат във Видин. 
Видинската болница не прави изключение от останалите периферни болници – същото е положението в Добрич, в Силистра и в още редица областни градове. Ако няма държавна политика спрямо областните болници, които са гръбнакът на здравеопазването, а оттам са и елемент на националната сигурност, проблемите на тези лечебни заведения, на първо място кадрови, ще продължат да се задълбочават. 
Що се отнася до това, което прави Община Видин, с решение на Общински съвет се предоставят абсолютно безвъзмездно жилища за всички лекари, които биха искали да живеят във Видин и да работят в нашата болница. Какво аз лично съм направил? Успяхме, след много разговори с проф. Генчо Начев, да се подпише договор между видинската болница и Университетска болница „Света Екатерина“ за дейност в кардиологията, инвазивната кардиология и съдовата хирургия и най-вероятно следващата година във Видин ще има и съдова хирургия. С проф. Иван Костов, директорът на „Майчин дом“, съм договорил да се подпише подобен договор и с това лечебно заведение, така че акушер-гинекологичната помощ във видинската болница да бъде на ниво – не само да работи отделението, но тежките случаи, каквито за съжаление е неизбежно да възникват, да се поемат от най-добрите специалисти в България. 
Наш съгражданин – д-р Румен Филипов, който специализира в областта на травматичната неврохирургия и плановата неврохирургия, иска да дойде и да извършва във Видин операции. В момента с директорката на видинската болница д-р Ивета Найденова разговаряме по този въпрос, защото за тези операции е необходимо да се закупи оперативен микроскоп за неврохирургията, за да се извършват и такива операции. Правим всичко възможно и в неврологията да привлечем кадри и очакваме лекарка с тази специалност да дойде. Разговарял съм с проф. Асен Балтов да направим такъв договор и с „Пирогов“, за да ни съдействат и за урологията, и за ортопедията, и за неврологията. Това е законовата възможност. 
Много се спекулира с т.нар. фонд „Здраве“, за който настояват част от общинските съветници. Проблемът е, че в Закона за местната власт и местното самоуправление няма такава правна възможност Общините да финансират търговски субекти, каквито по същество са всички лечебни заведения. Затова по-скоро вариантът е да се инициира една фондация, в която да съберем всички известни лекари, които са родом от Видин или са по някакъв начин свързани с този край, като започнем с двамата бивши здравни министри д-р Мими Виткова и проф. Радослав Гайдарски. И всички те със своята експертиза да помагат за решаването на проблемите на видинската болница.
Отново ще припомня, че МБАЛ „Света Петка“ е държавна болница, а Общината притежава съвсем малък процент. Това, което аз правя, е в постоянен контакт с Министерство на здравеопазването да търсим решения. Основният проблем обаче е, че след 5-10 години цялото поколение лекари, които в момента са гръбнакът на видинското здравеопазване, ще се пенсионират. Тогава кой ще лекува хората? Затова както държавата се погрижи за образованието и за повишаване на заплатите на учителите, с което тази професия стана привлекателна за младите хора, така трябва да се случи и със здравеопазването. Трябва да се започне от образованието – да се увеличи приемът на студенти, учещи медицина и да дадем шанс на тези студенти да специализират, но не само в големите болници, а и в по-малките областни болници, така както беше, когато аз завърших. Така че генералното решение е въпрос на национална политика в сферата на здравеопазването, както и на образованието във връзка с подготовката на медицинските кадри. И упреците трябва по-скоро да са към държавата и, може би, към предишните ръководства на видинската болница, заради които някои лекари напуснаха, част от тях обидени от ниските заплати.
„НИЕ“: Започнахте инициатива за провеждане на изнесени приемни във всички населени места на общината. Какво споделят хората?
Д-р Цветан Ценков: Пропастта, която, образно казано, е зейнала между Община Видин и хората, трябва да изчезне. Затова всеки четвъртък в седмицата съм го определил за срещи с хората, като аз отивам при тях, за да изслушам проблемите им. А те опират най-общо до няколко неща, които се повтарят навсякъде. На първо място, проблеми с ВиК инфраструктурата, която е изключително остаряла. Решението е Община Видин да разработи проекти и да търси финансиране за реализацията им. На всичко отгоре на местата, където видинското ВиК дружество отстранява аварии, след това не възстановява разрушената инфраструктура. По този въпрос проведох среща с ВиК оператора. Догодина възнамерявам да разпоредя на строителната група на Община Видин да направят необходимото за ремонтиране на чешмите, каквито има в почти всяко село. Състоянието на пътната инфраструктура също е голям проблем. И тук  ще търсим варианти за намиране на финансиране по проекти, включително по линия на трансграничното сътрудничество. 
Освен по селата, предвиждам и срещи в кварталите на град Видин, както и с бизнеса. Правя това първо, за да видя какви са реалните проблеми по браншове и как би могло по-добре да работят с Община Видин. И второ, ще се опитам да мотивирам бизнеса да се ангажира да подкрепя спорта и културата, като това стане по един честен и законен начин – чрез даряване на средства по специална сметка, които да се използват за подкрепа на спорта и за провеждане на културни мероприятия, които тази година, колкото и да беше тежка, виждате, че имат невероятен успех.
„НИЕ“: Тъй като засегнахте темата за спорта, каква е Вашата визия?
Д-р Цветан Ценков: Видин може да се гордее с много талантливи деца, включително републикански, европейски, световни шампиони в различни спортове. Общината обаче трябва да подкрепя не само елитния спорт, но и масовия. Защото, както каза президентът на волейболната федерация Любомир Ганев, трябва да има поне 70-80 деца, които тренират волейбол, за да излязат евентуално сред тях един-двама състезатели, които ще стигнат до елита в този спорт.
Община Видин предоставя на клубовете безвъзмездно спортната база. Заплащат се и режийните разходи и всяка година даваме за това над 100 000 лв. Осъзнаваме обаче, че спортната база не е в идеално състояние, затова търсим начини да я модернизираме. Очакваме финансиране от Министерство на младежта и спорта, за да ремонтираме закритата лекоатлетическа писта. Когато заместник-министърът на спорта Стоян Андонов беше във Видин за провеждането на „Панаира на спорта“, поставих пред него въпроса за необходимостта да ремонтираме и Гребната база и, нещо повече, да стартираме процесите по изграждане на гребен канал. Търся и лоби, с чиято помощ да успеем да ремонтираме и стадион „Георги Бенковски“, който също не е в добро състояние. 
Така че Общината своята работа я върши. Но няма да съм кметът, който ще раздава пари на калпак, без да има отчетност. Има комисия по спорта, има Общински съвет – те вземат решението, аз като кмет го изпълнявам. Общината, както казах, ще инициира набиране на средства за подкрепа на масовия спорт – и ще видим хората, които са толкова активни в социалните мрежи, колко всъщност са готови реално да помогнат на спорта. 
„НИЕ“: Да поговорим и за туризма. Кога ще започне реставрацията на Синагогата? 
Д-р Цветан Ценков: Процедурата за избор на изпълнител вече е на финала, тя е доста тежка, но успяхме да разрешим възникналите в процеса на работа проблеми. След като има определен изпълнител и мине съответният законов срок за обжалване на решението на комисията, която е разгледала подадените оферти, ще можем да подпишем и договор с избрания изпълнител. Надявам се избраният – подчертавам, не от мен, а от комисията изпълнител да си свърши работата в срок и, което е също толкова важно, да го направи качествено. 
Успоредно с това, трябва да видим и какво има като археология в района на Синагогата, защото сградата е в „сърцето“ на най-старата част на Видин, където със сигурност ще излязат останки и от римския период, а може би и от по-отдавна. Във Видин има археологически пластове от различни епохи, които трябва да бъдат проучени, консервирани, реставрирани и да привличат туристи. Затова тази година пред екипа, който проведе археологическо проучване на антична Бонония, поех ангажимент Общината да отдели не по-малко от 50 до 100 хил. лева за разкопки, защото, както казах, Видин има какво да покаже. 
Един от приоритетите ми е създаването на единен туристически продукт във Видин, но пандемията забави изпълнението на това. Надявам се в края на ноември в Общинския съвет да бъде гласувано създаването на общинска структура, с цел да се постигне едно по-тясно взаимодействие в сферата на културата именно с оглед и на създаването на единния туристически продукт и презентирането по един модерен начин на нашия град и община. Доброто, модерното решение е не пред всеки музей, галерия, исторически обект да се редиш на гише за билет, а предварително да си купил единен билет, да го имаш на телефона си и при влизането в съответния обект, който е включен в пакета ти, само да чекираш. Освен това трябва да направим всички указателни табели, особено за обектите от интерес за туристите, поне на два езика – английски и немски. 
Във връзка с туризма, Община Видин подготви писма до Министерство на културата – да кандидатстваме за статут на защитен град от ЮНЕСКО, което ще бъде огромен успех. 
„НИЕ“: Какво ще пожелаете на видинлии по случай Духовния празник на Видин?
Д-р Цветан Ценков: Първо – да станат по-позитивни. Видин наистина е прекрасен град и се чудя, защо всеки, който посещава Видин, го вижда, а ние, жителите на този град сякаш не забелязваме това. Така че аз пожелавам на видинлии повече позитивизъм и, дай Боже, да сме здрави и нашият небесен покровител св. Димитър да закриля Видин и всичките му граждани. 
Разговора води МАРИЯ Савова