Поздрав за музейните служители на техния празник

Сподели: 

На 18 май се отбелязва Международният ден на музеите. По този повод днес в Художествена галерия „Никола Петров“ заместник-кметът на община Видин Борислава Борисова се срещна с директора на Регионален исторически музей (РИМ) – Видин Христина Кирилова и с музейните специалисти и ги поздрави с празника. „Всички Вие имате мисията да съхранявате културно-историческото наследство не само на Видин, а и на целия регион, и да го представяте пред видинчани и гостите на града ни. Благодаря Ви за високия професионализъм, за иновативните идеи и за успешната Ви работа“, каза заместник-кметът. След това Борисова връчи на директора на РИМ – Видин поздравителен адрес от кмета на общината д-р Цветан Ценков.
„Много години се изискват, за да се изгради един музеен специалист. Затова пожелавам търпение и сили да продължим нелеката задача да бъдем достойни и да наследим големите дела на колегите, работили в периода, когато Регионален исторически музей – Видин е бил един от водещите музеи в България“ – с тези думи се обърна към своите колеги Христина Кирилова. Тя им пожела здраве, вдъхновение и много творчески успехи.
Културният институт отбелязва Международния ден на музеите с организирането на първото издание на фестивала „Видин – градът на трите крепости“. Фестивалната програма включваше ателиета за изработка на глинени фигурки и рисуване на икони; демонстрация на средновековно царско облекло; изложба „Видин през Средновековието – събития, факти, личности“; занаятчийница „Видинска шевица“ и др. Заместник-кметът Борисова имаше възможност да разгледа творбите на участниците в ателието за рисуване на икони, което се провеждаше именно във видинската художествена галерия.