Показ на военна техника и въоръжение се проведе във Видин

Надсловът на комплексното занятие бе „Видин и Българската армия с поглед в бъдещето“
Сподели: 

Комплексно занятие с показ на военна техника и въоръжение се проведе днес (19 април) във Видин. Събитието, под надслов „Видин и Българската армия с поглед в бъдещето“, бе организирано в района на Спортна зала "Фестивална". Целта на занятието, за чиято реализация обединиха усилия видинското Военно окръжие и Община Видин, бе да се насърчи интересът на младите хора към Българската армия.
Затова и в района на Спортната зала във Видин бяха разположени информационни щандове, показващи образци на стрелково въоръжение, алпийско оборудване и различни видове екипировка на Съвместното командване на специалните операции, както и техника и въоръжение на служба „Военна полиция“. Много видински ученици и граждани се възползваха от шанса да видят на живо и дори да вземат в ръце истински оръжия, които българските военнослужещи използват по време на своята служба. Желаещите можеха да си вземат и брошури, представящи възможностите за реализация в различните подразделения на Българската армия, както и да се информират за кандидатстването в Националния военен университет „Васил Левски“.
Комплексното занятие даде повод видинският кмет д-р Цветан Ценков, по време на официалното откриване, да припомни славните военни традиции на Видин – град, в който се издигат два знакови паметника: Паметникът на воинската слава на площад „Бдинци“ и Паметникът на скърбящия воин. „Ще се радвам Видин в бъдеще наистина да възвърне своята воинска слава“, каза д-р Ценков и посочи, че неведнъж е поставял въпроса, че е редно Видин – град, намиращ се в граничен район, да има военно подразделение, което да продължава традициите на славните бдинци.
Службата в Българската армия е проява на патриотизъм – патриотизъм, който не е само привързаност към родната земя, но и ежедневна и всеотдайна работа за сигурността и просперитета на нашето Отечество, заяви от своя страна полковник Бисер Богданов, заместник-началник на Централното военно окръжие. „Запознаването с воинския живот е важна стъпка в процеса на възпитаване у учениците на ценности като родолюбие, чест и дълг към Родината. Наша отговорност е да научим младото поколение да цени това, което е завещано от предците ни и да го развива. Защото всяко време има своите предизвикателства и ние трябва да сме готови да се справяме с тях“, подчерта полковник Богданов.
Един от най-интересните моменти за присъстващите, редом с показаното военно въоръжение, беше участието на представителен блок от Националния военен университет „Васил Левски“. В истинска атракция за многобройните зрители се превърна демонстрацията на строеви хватки с оръжия, която курсантите от университета показаха.