Поклон пред будителите!

Сподели: 

На 1 ноември, когато честваме Деня на народните  будители, кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова поднесоха венец пред паметника на Софроний Врачански в града. Празника почетоха също председателят на Общинския съвет Генади Велков, представители на Държавен архив - Видин, общински служители.
Д-р Ценков поздрави видинчани с Деня на будителите, като им пожела да бъдат здрави и отговорни към близките си и обществото в трудната ситуация заради COVID-19.
Пред медии той призова хората да се имунизират, за да се предпазят максимално от коварния вирус: „Умолявам нашите съграждани да помислят върху темата трябва ли да се ваксинират и трябва ли България да е на първо място по смъртност от COVID?! Днес е свят за страната ни ден, защото будителите – това са светци, това са нашите учители, писатели, духовници, това са нашите учени, които просвещават народа ни. Поздравявайки всички българи и всички наши съграждани с този прекрасен празник, ги призовавам да се пазят, да се имунизират и се надявам нашето общество да премине по-безпроблемно през тази поредна вълна на епидемията“.
Паметникът на Софроний Врачански се намира в близост до мавзолея на екзарх Антим I във Видин – двама сред най-забележителните будители на Българското Възраждане, свързали години от живота си с нашия град.