Поклон пред подвига на Ботев и на героите, загинали са свободата на България

Сподели: 

С тържествена церемония във Видин бе отбелязана 146 години от гибелта на Христо Ботев. Стотици се събраха край бюст-паметника на поета-революционер, за да засвидетелстват почитта си към него и към всички герои, пожертвали живота си за свободата и независимостта на Родината. На честването присъстваха кметът на община Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметовете Десислава Тодорова и Светослав Скорчев, заместник областният управител Анелия Влаховска, представители на държавни, образователни и културни институции, на политически партии и неправителствени организации, както и много ученици и граждани.
Слово по повод 2 юни произнесе д-р Цветан Ценков. В него той подчерта, че с героичната си саможертва, както и с гениалното си творчество, Христо Ботев завинаги ще живее в сърцата на всички българи: "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира". Видинският кмет отбеляза, че Ботев е сред най-магнетичните личности в българската история. И независимо че житейският му път е толкова кратък, борецът за правда оставя изключително ярка следа, отдаден безрезервно на идеята за Освобождението на България. „Героичното наследство на нашите предци не само ни кара да се гордеем, но ни задължава да бъдем достойни приемници на техните завети, да обичаме страната си, да я защитаваме и ако е необходимо, да я браним с цената на живота си! И да помним урока, който ни дават родолюбецът и великият поет на България Христо Ботев и неговите следовници!“ – заяви д-р Ценков.
Кратка програма представиха ученици от Основно училище „Любен Каравелов“, които изпълниха патриотични песни, а четвъртокласничката Сияна Борисова рецитира стихотворението „Хаджи Димитър“. Сияна е носител на награда от тазгодишния национален конкурс-рецитал за изпълнение на Ботева и възрожденска поезия и проза, който традиционно се провежда в рамките на „Ботевите дни“ във Враца.
След това пред паметника на поета-революционер бяха поднесени венци и цветя от кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков; от името на заместник-председателя на 47-то Народно събрание Росица Кирова; от името на народния представител Иво Атанасов; от името на областния управител на Област Видин Любен Иванов; от Общински съвет – Видин; от Видинска света митрополия и много други институции, училища, детски градини и граждани.    
Точно в 12:00 ч. в памет на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България прозвучаха сирените и всички присъстващи сведоха глава.