Покоряването на Килиманджаро е следващата цел пред видинчанина Мартин Петров

Чрез участието му в експедицията за изкачване на най-високата точка на Африка България се включва в международна благотворителна кауза за децата на Кения
Сподели: 

В средата на месец февруари видинчанинът Мартин Петров ще се включи в експедиция в опит да изкачи Килиманджаро. Покоряването на най-високата точка на Африка е посветено на благотворителна кауза, част от международната инициатива на Фондацията към световната организация на Лайънс клубовете (LCIF) „Kilimanjaro for Kids", а целта е да се съберат средства за изграждане на учебен център за деца-сираци и със самотни родители в Кения.
Кампанията стартира през 2019 г., когато 10 жени от Лайънс клубове от Швейцария, Италия, Великобритания, Полша, Румъния, Русия и др., изкачват Килиманджаро и посвещават постижението си на каузата. Вдъхновени са от първата жена-международен президент на Лайънс Интернешънъл Гудрун Ингвадоттир, а поставената цел е да се съберат 100 хиляди долара за дострояване на учебни зали, оборудване и разширяване на училището Амрита Център, Кения, което приютява над 200 деца от изключително бедни семейства и сираци. Заради пандемията кампанията е прекъсната и успяват да съберат около 75 хил. долара. През 2021 г. кампанията е възобновена от LCIF, Lions New Voices Европа, Lions Global Action Team Европа и подкрепена от българските Лайънс клубове и членове заедно с Асоциацията на Лайънс клубовете в България Дистрикт 130.
Слоганът на кампанията и мото на българското участие в нея е „Не всички можем да изкачим планина, но всички можем да променим нещата!" Даренията се събират от Lions Clubs International Foundation (LCIF) директно на http://www.lionsclubs.org/kiliforkids. Всичко свързано около подготовката на експедицията и кампанията можете да следите на https://www.facebook.com/NewVoicesK4K и https://www.facebook.com/martinkirilovpetrov
Мартин Петров е управляващ директор на производствена компания във Видин с над 150 служители, паст президент на Лайънс клуб Видин, възпитаник на Американския университет в България. През 2021 г. той развя знамето на националната кауза „България срещу диабета“ от покрива на Европа и покори кавказкия първенец Елбрус (5642 м). Само година по-рано той покори и най-смъртоносния връх на стария континент – Монбан (4810 м) в Алпите. Носител е на специалния приз на името на алпиниста Атанас Скатов, връчен му от Туристическо дружество „Бонония“.
Килиманджаро е планински масив в Североизточна Танзания, образуван от три изгаснали вулкана – Шира на запад с надморска височина 3962 м, Мауензи на изток с височина 5149 м и геоложки най-младият Кибо, разположен между тях, чийто най-висок връх Ухуру има височина 5895 м и е най-високата точка в Африка. Цялата територия на планината влиза в границите на Националния парк Килиманджаро.