Полицейски служители от Видин и Враца участваха в отбелязването на десетата годишнина на операция „Пътен трафик на синя граница“ в Крайова

Ст. комисар Петър Коцин: Географската близост спомага за нашите традиционно добри взаимоотношения и ползотворни професионални контакти
Сподели: 

В продължение на едно десетилетие румънски, български и сръбски пътни полицаи осъществяват контрол и съвместни проверки по пътищата в окръг Долж, област Видин и окръг Зайчар. Инициативата е на Полицейския инспекторат на окръг Долж – Крайова, и се провежда в рамките на операция „Пътен трафик на синя граница“ („Trafic Rutier la Frontiera Albastră“).
Вчера, пътни полицаи от Видин, Враца и Зайчар се включиха в контролните проверки на пътя Крайова – Калафат (DN 65 Craiova – Calafat) и пътя Крайова - Бекет (DN 55 Craiova – Bechet). Смесените екипи контролираха скоростните режими, употребата на алкохол и техническото състояние на автомобилите. Проверявани бяха свидетелствата за управление на моторни превозни средства, документите на автомобилите, задължителните застраховки. Българските пътни полицаи бяха особено полезни при контактите с шофьори – сънародници, както и при проверките на задължителните им документи. 123 моторни превозни средства – 92 автомобила с румънска регистрация и 31 с други регистрации, провериха екипите. За констатираните нарушения на правилата, регулиращи движението по обществените пътища, униформените наложиха 18 санкции, отнеха две свидетелства за управление на МПС и четири свидетелства за регистрация на автомобили.
На тържеството, организирано от Полицейския инспекторат на окръг Долж, за отбелязване на десетата годишнина от старта на тристранната операция, присъстваха директорите на областните дирекции на МВР – Видин и Враца.
„Географската близост спомага за нашите традиционни взаимоотношения и ползотворни професионални контакти.  Приветствам румънските колеги за желанието им да продължаваме и надграждаме сътрудничеството. Заедно сме по-силни пред предизвикателствата в общата цел – спокойствие и сигурност за хората от трите съпределни територии на България, Румъния и Сърбия“, подчерта старши комисар Петър Коцин – директор на ОДМВР-Видин. Висока оценка на съвместната работа и постигнатите резултати даде и старши комисар Янко Янколов – директор на ОДМВР-Враца.
Трите страни, участници в срещата, бяха единодушни: българо-румънско-сръбски наряди ще продължават да реализират периодично проверки по безопасност на движението, съобразно интензивността на трафика през различните сезони, на териториите на румънския окръг Долж, сръбския окръг Зайчар и област Видин.