Пороя отнесе улици в три  села на община Монтана

Сподели: 

Хората от 30 къщи в село Клисурица, община Монтана  са евакуирани заради опасност от наводняване в ниските части на селото. Те са настанени при свои роднини в Монтана, съобщи кметът Златко Живков. Той е бил на мястото, заедно с областния управител Валери Димитров.

Заради притока от проливните дъждове късно след обяд в понеделник водата в язовир Клисурица е стигнала до ръба. Изпускателят на стената е отворен, а екипи на пожарна безопасност в Монтана са започнали  изпомпване на водата, кото е продължило да тази сутрин. Нивото е овладяно. В  спасителните действия са се включили и частни строителни фирми, които са осигурили допълнителна  техниката за прокопавания в дерето на реката.

През последните 12 часа само хидромодула на Гражданска защита е изпомпвал по 20 куб вода в минута от язовир Клисурица.  Наблюдението на водоема ще остане и през следващите 24 часа.

Затворен е пътя между Клисурица и Долна Рикса заради пропадане на настилката. Разрушени е настилката  улици в Долна Рикса, Смоляновци и Клисурица.

Областният управител Валери Йорданов е обявил частични бедствено положение в три общини от областта – Берковица, Монтана и Георги Дамяново. Най-тежко е положението в Берковица, където  късно след обяд в понеделник за час е  паднал 70 литра дъжд на квадратен метър. Там придошлата вода от пороя нанесе най-големи щети на къщи дворове и улична настилка. В спасителните действия са включени екипи на гражданска защита, пътно управление, държавни и частни фирми, които разполагат с необходимата техника.  Очаква се в разчистването на наносите, разрушената настилка и коритата на реките да се включат войскови части от около 50 души с допълнителна техника, съобщи Димитров.