Посещение на френския посланик във Видин

Сподели: 

Посланикът на Франция Нейно Превъзходителство Флоранс Робин бе на посещение във Видин на 27 април. Визитата на френския дипломат включваше срещи със заместник-кмета на община Видин Борислава Борисова и областния управител Любен Иванов. Посланик Робин също така се срещна с директора на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ Любомир Георгиев, както и с учители по френски от това училище и от Професионална гимназия по туризъм „Михалаки Георгиев“, с които обсъди възможностите за обучение и обмен с Франция.
Посрещайки френската посланичка в Община Видин заместник-кметът Борислава Борисова сподели, че за общинското ръководство е чест, че посланикът на държава като Франция е наш гост. „Благодаря Ви, че предприехте тази визита, за да се запознаете с красивия ни крайдунавски град“, каза Борисова. След това тя подари на г-жа Робин букет цветя от името на кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков и картина на видински художник, която изобразява символа на нашия град - средновековната крепост „Баба Вида“.
От своя страна френският посланик също връчи подаръци, сред които и луксозният каталог „Сребро от Лувъра. Съкровището от Боскореале“.
По време на разговора заместник-кметът презентира накратко Общината, като отбеляза, че Видин е град с важно стратегическо местоположение и една от старите столици на България с множество културно-исторически забележителности. „Искам да подчертая, че сред основните приоритети в управленската програма на кмета д-р Цветан Ценков е създаване на условия за икономически растеж, чрез привличане на инвеститори и откриване на повече работни места. Затова ние работим усилено в това отношение и сме убедени, че има перспективи за развитие както в сферата на чуждестранните инвестиции, така и в сферата на туризма“ - каза Борислава Борисова. Тя допълни, че нашият град е с потенциал да се превърне във важен транспортен и логистичен център, при наличието на такъв инфраструктурен обект като втория мост в българския участък на река Дунав при Видин-Калафат и най-вече след започналото строителство на новото скоростно трасе на път Е79.
Борисова изрази мнение, че за изграждане на дългосрочно приятелство ключова роля има културният обмен. Тя сподели, че през годината Община Видин организира разнообразни фестивали, сред които и международни. И на следващ етап би могло да се обсъди включването в тях и на участници от френската държава, които да представят своите народни традиции. Г-жа Флоранс Робин прие с радост това предложение. Тя подчерта, че в момента, когато Франция председателства Съвета на ЕС, сред приоритетите е развитието на културата.
Посланикът се поинтересува дали местната институция се възползва от възможностите на европейските програми и средства за развитие на региона. В отговор на това Борислава Борисова я запозна с едни от най-важните проекти, които Общината изпълнява и конкретно с възстановяването на Синагогата и превръщането й в Културен център на името на световноизвестния художник Жул Паскин. По време на разговора  бе засегната и темата „образование“, като бе коментирана европейската програма „Еразъм+“, по която се работи активно и при нас в подкрепа на образователните институции, младите хора и спорта; обърнато бе внимание и на социалната политика, която провежда Общината.
Нейно Превъзходителство заяви, че срещи като тази са много полезни и за двата народа, защото и България, и Франция са част от голямото европейско семейство. Г-жа Робин благодари за топлото посрещане и изрази добрите си впечатления от визията на нашия град, от красивите и добре поддържани паркове и сградите с интересна архитектура.
„Ние оценяваме високо Вашето посещение и се надяваме, че ще съдействате за установяване на ползотворно партньорство, за обмен на повече туристи между двете държави и повече посещения в нашия регион, който наистина се гордее със своите забележителности, богато културно наследство, плодородна земя  и гостоприемни хора“ – каза в заключение заместник-кметът на Община Видин.
По-рано през деня посланик Робин се е срещнала и с областния управител на Видин Лбен Иванов, съобщиха от Областната управа. Видинският губернатор е запознал Нейно Превъзходителство със своите приоритети, свързани с развитие на туризма, преодоляване на демографската криза, създаване на условия за реиндустриализация и завръщане на младите хора в областта.