Посланикът на Израел във Видин: Това е началото на едно прекрасно приятелство

Сподели: 

Това е началото на едно прекрасно приятелство – с този цитат от филма „Казабланка“ Негово Превъзходителство Йорам Елрон, посланик на Израел у нас, описа първите си впечатления от Видин. На 8 юли дипломатът бе на официална визита в нашия град.
При пристигането си във Видин, посланик Елрон беше посрещнат приет от кмета на общината д-р Цветан Ценков и двамата проведоха продължителен разговор в кабинета на градоначалника. В срещата участваха и областният управител на Видин Момчил Станков и заместник-кметовете на общината Борислава Борисова и Десислава Тодорова.
Програмата на посланика продължи с връчване на дарение, предназначено за Детската млечна кухня във Видин. „Децата са нашето бъдеще и ние трябва да инвестираме в нашето бъдеще, в нашите деца. Когато разбрахме, че има нужда от месомелачка, за да се приготвя храна за малките деца, веднага се заехме със задачата да организираме това дарение. Сигурен съм, че то ще бъде от полза“, сподели Негово превъзходителство при предоставянето на дарението.
Заместник-кметът на община Видин по хуманитарните дейности Борислава Борисова благодари на посланик Елрон за хубавия подарък, както и за желанието да посети Видин. „Това дарение определено ще улесни работата на колегите от Детската кухня и ще допринесе за приготвянето на качествена и здравословна храна за нашите деца – бъдещето на Видин“, заяви Борисова.
Кметът на община Видин д-р Цветан Ценков сподели, че за него, за неговия екип и за Община Видин е чест, че посланикът на Израел е гост на нашия град. Градоначалникът определи като изключително ползотворен и интересен проведения разговор с посланик Елрон. „В нашия разговор ние акцентирахме в три посоки. На първо място, бъдещото развитие на Видин, подкрепено от туристическия поток, който би могъл да дойде от Израел, и всички стъпки, които тепърва ще организираме в тази посока“, обясни д-р Ценков. Кметът на Видин допълни, че с посланик Елрон са обсъдили също така и възможностите за бъдещи икономически връзки и като цяло привличане на вниманието на хората от Израел към Видин. Д-р Ценков изрази надежда, че тази официална визита ще е началото на едно успешно сътрудничество и пожела на висшия дипломат да се чувства като у дома си в България – така както хиляди евреи са се чувствали в миналото.
„Това е началото на едно прекрасно приятелство“ – с този цитат, с който завършва филмът „Казабланка“, посланик Елрон описа как възприема посещението си във Видин. „Нашата дискусия с г-н кмета беше много полезна, за да видим как можем да структурираме едно бъдещо сътрудничество. Видин е красив град, с много исторически обекти, но и също така – с едно обещаващо бъдеще“, каза дипломатът. „Ще направя всичко по силите си, за да поставя Видин на туристическата карта за израелските туристи. Всяка година около 250 000 израелци посещават България и Видин определено трябва да е главна дестинация за тях“, заяви посланик Елрон.
След връчването на дарението, израелският посланик и кметът на Видин се отправиха към Паметника на благодарността, намиращ се в близост до „Стамбол“ капия. Там Негово Превъзходителство беше приветстван и от представители на еврейската общност във Видин. Посланик Елрон и кметът на Видин поднесоха цветя пред паметника, издигнат в знак на благодарност към българския народ за спасяването на евреите по време на Втората световна война.
След това кметът д-р Ценков и посланикът направиха опознавателна обиколка на културно-исторически забележителности във Видин. По-късно дипломатът посети Държавен архив – Видин (виж другия материал на страницата). Там посланик Елрон коментира пред журналисти впечатленията си от визитата. „Видин е прекрасен град – туристите трябва да открият неговото невероятно историческо минало и множеството забележителности. Освен това за нас, израелците, Видин има и еврейско измерение, демонстрирано от Синагогата. За съжаление тя в момента е полуразрушена, но кметът увери, че до края на следващата година Синагогата ще бъде възстановена, така че ние очакваме това с нетърпение. Няма причина защо Видин да не е част от туристическия маршрут на израелските туристи, идващи в България“, сподели дипломатът.
„Видин има славно минало, но и прекрасно бъдеще пред себе си, благодарение на чудесната работа, която върши кметът, за да постави Видин на картата – не само за туризъм, но и за бизнес и в други области. Има много неща, които можем да направим заедно. И ще ги направим – ще създадем структура на сътрудничество между Община Видин и Посолството на Израел и ще продължим напред“, заяви в заключение посланик Елрон.
НИЕ