Посланикът на Испания и кметът на Монтана обсъдиха бъдещи проекти за сътрудничество

Сподели: 

Посланикът на Кралство Испания в Република България Алехандро Поланко Мата пристигна за втори път в Монтана за тази година. Поводът бе откриването на документалната изложба „Дипломация през сърцата на два народа“, посветена на 110-годишнината от установяването на  дипломатически отношения между България и Испания. Експозицията е подредена във фоайето на Регионална библиотека „Гео Милев“. Монтана е петият град в страната, където тя се показва.
Преди откриването й испанският посланик бе посрещнат от кмета на общината Златко Живков.
„Има достатъчно основание тази изложба да гостува днес в Монтана. Тук се намират най-големите испански инвеститори в страната“, заяви кметът. „Двете фирми осигуряват работа на над 600 души в града. Това е сътрудничество, което сме изграждали, развивали и е изключително важно за нас. Разговаряхме с посланика за възможностите, които можем да осъществим в съвместни европейски проекти за интеграция на малцинствата“, допълни още Живков.
„За нас е истинско удоволствие да сме тук“, заяви посланик Поланко. „Освен икономическото сътрудничество, ние доразвиваме нашите отношения като представяме тази изложба днес тук. Испания е една от първите страни, които признават Независимостта на България. От установяването на дипломатическите отношения на 8 май 1910 г. до днешни дни те имат изключително развитие в сферите на културата, преподаването на езика, сефарадската общност, политическия и икономическия обмен, но подемът им е след приемането на България в Европейския съюз“, посочи дипломатът.
Документалната изложба е организирана със съдействието на Държавната агенция „Архиви“ и Посолството на Кралство Испания в България.
В Испания живеят и работят над 125 хиляди българи. В кралството има 44 български неделни училища, над 50 български и смесени асоциации, 3 български православни общини в областите Валенсия, Кастилия и Леон и Каталония.