Посланикът на Испания се срещна с деца от спортно-социалното училище на Фондация „Реал Мадрид“ във Видин

Сподели: 

Посланикът на Кралство Испания в България Негово Превъзходителство Алехандро Поланко Мата бе на посещение във Видин днес (20 юни). В нашия град дипломатът се срещна с деца, трениращи футбол в спортно-социалното училище на Фондация „Реал Мадрид“, което от няколко години функционира във Видин. Срещата се състоя на тренировъщното игрище до градския стадион „Георги Бенковски“ и на нея присъстваха заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, областният управител на Видин Любен Иванов, кметът на община Ружинци Александър Александров, общински съветници от комисията по спорта в ОбС – Видин и др. 
Треньорът Светослав Петков приветства гостите с „добре дошли“ и разказа за работата, която с колегите му вършат в социалното училище. Амбицията на екипа е да развива школата, да привлича все повече деца, които да имат възможност да се докосват до магията на футбола, посланик на която е именно футболният гранд „Реал Мадрид“, каза Петков. „Използвам възможността да се обърна към нашите гости, част от които заемат високи постове в държавата, и да ги помоля да обръщат повече внимание на спортуващите деца, на състоянието на материалната база и на развитието на всички спортове в града. Защото идеята на Фондация „Реал Мадрид“ е децата да бъдат приобщавани не само чрез футбол, а като цяло посредством спорта, защото Фондацията има изяви и в баскетбола, волейбола...“, отбеляза треньорът.
Кристина Вълчева, координатор за Видин, благодари на Фондация „Реал Мадрид“, която дава възможност на видински деца да се приобщят към обществото ни чрез спорта. „Във Видин е единственото социално училище на територията на България, където децата могат да се докоснат до ценностите, които „Реал Мадрид“ предава. От 2016 година насам през школата са минали повече от 500 деца – техните усмивки, желанието им за игра е наистина ценно за нас“, сподели Вълчева. Тя благодари и за възможността видински деца да се включат в предстоящия турнир „Копа алма“ и така да се почувстват наистина като част от голямото семейство на „Реал Мадрид“. 
Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова обясни, че не присъства в официално качество, а като приятел на школата. Тя приветства усилията на треньорите да събират децата и да ги накарат да заобичат футбола – спорт, който обединява, който те учи да работиш в отбор. И благодари на Фондация „Реал Мадрид“ затова, че са избрали именно Видин. „Апелирам към цялата видинска общественост и най-вече към Община Видин да бъде подписан договорът между Фондация „Реал Мадрид“ и Община Видин и да се извършат няколко неща. Първо, да се коси теренът и да не го правят треньорите; второ, да бъде осигурен транспорт два пъти седмично за децата от школата; и третото – да се осигури по една закуска за тези деца в рамките на всяка седмица, когато идват на тренировки. Това е нужно, за да бъдат изпълнени изискванията на договора с Фондация „Реал Мадрид“. Това е условието тези 100 деца да продължат да се събират тук, във Видин, защото има други общини, които са готови веднага да отговорят на тези условия“, каза Росица Кирова. 
От своя страна посланикът на Испания благодари на децата, които участват в този социален проект и се обърна към тях с думите: „Вие сте най-важните. По време на посещението ни на стадион „Сантяго Бернабеу“ ние разговаряхме за вас с много важни представители на „Реал Мадрид“ и им казахме колко сте добри вие и че има много голям потенциал в развитието ви. Но най-важното е вие да бъдете тук, да се наслаждавате на този спорт и това да подпомогне вашето развитие“. Н.Пр. Алехандро Поланко Мата посочи, че Фондация „Реал Мадрид“ е доказателство, че футболът не е само пари и титли, а застава и зад много важни каузи. „Искам от името на Фондацията да благодаря на треньорите и на нашия приятел Светослав Петков, който ни придружи в Мадрид, и да му дадем цялата си подкрепа, за да продължи този социален проект във Видин“, сподели дипломатът. 
Областният управител Любен Иванов от своя страна сподели, че самият той в продължение на години е тренирал футбол и знае от личен опит колко много може да даде този спорт на един човек. „Затова изказвам искрени благодарности на Фондация „Реал Мадрид“ за нейната философия да научи децата не само на футбол, да им даде възможност не само да играят футбол, но и да се докоснат до огромния свят на „Реал Мадрид“ – „Реал Мадрид“ е образование, „Реал Мадрид“ е социални контакти, „Реал Мадрид“ е възможности“, заяви Любен Иванов. Той призова децата да се възползват от тези възможности, да бъдат постоянни, да се учат добре и да продължават да се развиват. 
В четвъртък десет деца от спортно-социалното училище заминават за Испания и ще се включат в турнир, организиран от „Реал Мадрид“, съобщи треньорът Светослав Петков. „До края на годината още две групи – или общо около 40 деца, ще пътуват до Мадрид, където ще играем мачове. Ще направим всичко възможно всички деца от спортно-социалното училище да посетят Испания и школата на „Реал Мадрид“, каза Петков.
По време на визитата си във Видин посланикът на Испания проведе среща с областния управител Любен Иванов. На нея са били обсъдени възможности за съвместни спортни, образователни, културни и икономически инициативи. Областният управител е запознал Н.Пр. Алехандро Поланко Мата с природните и културно-историческите дадености на региона, възможностите за инвестиции в инфраструктурата, земеделието и индустрията, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.
Негово Превъзходителство Алехандро Поланко Мата проведе среща и с кмета на община Видин д-р Цветан Ценков и с неговия екип. Д-р Цветан Ценков посрещна днес Н. Пр. Алехандро Поланко Мата, който бе придружен от Мигел Ейне, съветник, Рубен Саенс от отдел „Образование“ и Димитър Мешински от отдел „Вътрешни работи“ на испанското посолство у нас. Срещата е по инициатива на дипломата, който е на посещение във Видинския регион. На нея присъства и заместник-кметът на Община Видин Десислава Тодорова. В началото на срещата кметът подари на г-н Поланко картина с изображение на символа на старопрестолен Видин – крепостта „Баба Вида“. 
По време на разговора Негово Превъзходителство сподели впечатления от срещата си с децата и треньорите от спортно-социалното училище на Фондация „Реал Мадрид“, създадено преди няколко години в нашия град. Д-р Ценков отбеляза, че Община Видин винаги е подкрепяла работата на школата и ще съдейства и занапред за създаване на по-добри условия за спорт не само за децата в неравностойно положение.
Г-н Алехандро Поланко и д-р Ценков обсъдиха множество теми, свързани със задълбочаване на сътрудничеството между България и Испания, с актуалната политическа обстановка в страната, с характеристиките и възможностите за развитие на Общината в различни сфери. Кметът постави наболелия проблем с липсата на добра инфраструктура и забавянето на изграждането на скоростния път от София до Видин, като подчерта, че през Дунав мост 2 това е най-пряката връзка със  Западна Европа. Д-р Цветан Ценков запозна г-н Поланко с природните и исторически дадености на нашия град, като отбеляза, че той е известен със своята духовна толерантност и че хората, изповядващи различни религии живеят в мирно съжителство от древни времена. Той допълни още, че в момента Община Видин възстановява еврейската  синагога по европейски проект и тя ще отвори врати като Културен център „Жул Паскин“. Кметът запозна дипломата и с редицата фестивали, които се организират във Видин и каза, че тази година ще бъдат поканени да се включат в международния фолклорен фестивал „Синия Дунав“ и участници от Испания. 
Дипломатът изказа възхищението си от историческите и културни забележителности на Видин и коментира идеята за организиране на фотоизложба в Художествената галерия „Н. Петров“, както и за изучаване на испански език. Той заяви, че Видинският регион може да се развива успешно и като туристически и културен център, и в областта на селското стопанство. Г-н Алехандро Поланко каза, че ще направи проучване сред испански фирми дали имат интерес в тези сфери. „Видин и Белоградчик са чудесни дестинации и аз ще разговарям и с други дипломати да се насочи фокуса върху тях и те да бъдат посещавани много повече“ – допълни още Негово Превъзходителство.
Кметът д-р Ценков благодари сърдечно на испанския посланик за визитата му в старопрестолен Видин и покани гостите да дойдат отново.