Посланикът на Нидерландия е на посещение в Монтана

Сподели: 

Посланикът на Нидерландия в България Негово Превъзходителство Симон ван дер Бург  днес е на посещение в Монтана. Тази сутрин той се е срещнал с кмета Златко Живков, съобщиха от пресцентъра на Общината.
„Ние сме отворена за света община, която има 13 партньорски общини в Европа и Азия. Пет от най-големите фирми в България се намират в Монтана. В икономиката ни има испански, австрийски, швейцарски, немски и други чуждестранни инвестиции“, е подчертал кметът на Монтана по време на разговора с дипломата. „Градът и 23-те села са променени благодарение на многото изпълнени европейски проекти и осъзнаваме колко важно за развитието ни е членството  в Европейския съюз“, е отбелязал още Живков, който е член на Комитета на регионите в Брюксел от 2005 година. Градоначалникът е заявил, че  България  разчита много на подкрепата на Нидерландия за влизане в Шенгенското пространство,
Посланик Симон ван дер Бург на свой ред е посочил, че между нашите две държави съществуват много тесни връзки, а в момента в Нидерландия учат 4000 български студенти. Дипломатът е разказал, че при срещите си в страната срещнал много хора, които също са завършили образованието си в неговата родина „Те са наши посланици“, е споделил дипломатът.  
Това, че в Монтана няма холандски инвестиции може да бъде поправено в бъдеще, е отбелязал още Симон ван дер Бург. От Община Монтана уточниха, че дипломатът е останал впечатлен от електрическите велосипеди, които контрольорите на Общината използват в работата си и е подчертал, че това е пример за адекватни мерки, насочени към опазване на околната среда.
Кметът Златко Живков е подари на посланик Симон ван дер Бург картина на художника Николай Пенков за спомен от Монтана.