Поставяне на пейсмейкъри се предвижда да стартира догодина в МБАЛ „Света Петка“

Сподели: 
Д-р Найденова, директор на МБАЛ „Света Петка“
Д-р Жерар Шабани, инвазивен кардиолог

От следващата година се предвижда във видинската болница да стартира нова дейност – имплантиране на пейсмейкъри. Това съобщи на пресконференция на 5 ноември изпълнителната директорка на МБАЛ „Света Петка“ д-р Ивета Найденова. В пресконференцията участва и инвазивният кардиолог д-р Жерар Шабани – той и колегата му инвазивен кардиолог д-р Бойко Кузманов ще извършват тези процедури.
„Видин е област със застаряващо население, а с възрастта при хората се оформят хронични заболявания – едни от най-тежките, най-честите и с много голям процент на инвалидизация са сърдечно-съдовите заболявания. От 2016 година към видинската болница е създадено звено по инвазивна кардиология, в което през годините са сменени екипи на няколко лечебни заведения, но въпреки това благодарение на високия лекарски морал на колегите това звено и за един ден не е спирало дейността си“ заяви д-р Ивета Найденова.
Тя допълни, че е сключен договор, по силата на който Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Света Екатерина“ подпомага инвазивната кардиологична помощ във Видин. „УМБАЛ „Света Екатерина“ – със специалистите, които е обучила и които са нейни кадри, започна работа с видинската болница. Д-р Шабани и д-р Кузманов са назначени на основен трудов договор в отделението по кардиология на МБАЛ „Света Петка“ като инвазивни кардиолози от месец август тази година. Освен тях в екипа работят и четири инвазивни сестри, като те са от екипа на кардиологично отделение и са обучени във времето да изпълняват тази дейност“, обясни директорката на областната болница.
Допълни, че УМБАЛ „Света Екатерина“ е поела ангажимент и за обучение на видински лекари, които да провеждат там съответните курсове по предварително изготвен план-график. „Вече подготвяме документите на д-р Красимир Дичов и д-р Николай Йорданов, които специализират в момента кардиология и в следващите месеци ще преминат обучение в „Света Екатерина“. Предстои в планов порядък и обучение и на началника на Отделението по кардиология д-р Стоян Филипов за повишаване на неговата квалификация и получаване на нови сертификати в областта на кардиологията“, посочи д-р Найденова. Тя отбеляза, че лекари от университетската болница, включително хабилитирани лица осигуряват за населението на област Видин и кардиохирургични консултации. „При необходимост с наш или с техен транспорт пациентите ще се извозват до София, ако дейността не може да бъде осъществена на местно ниво“, обясни директорката на видинската болница.
Екипът на отделението по кардиология работи на високо ниво, коментира д-р Жерар Шабани. Той представи новата дейност, която се очаква да стартира от следващата година в кардиологичното отделение. „Кардиологията е необятна специалност и обхваща различни заболявания, едно от които е исхемичната болест на сърцето. Но също така и доста пациенти страдат от ритъмно-проводни нарушения на сърцето, което налага имплантация на постоянен кардиостимулатор, т.нар. пейсмейкър. Това, което аз и д-р Кузманов ще извършваме в отделението по кардиология, е да поставяме постоянни кардиостимулатори“, обясни кардиологът. Той коментира, че стартирането на такава дейност във видинската болница ще е от голямо значение за пациентите, тъй като вече няма да се налага да пътуват до болници в други област, което е свързано и с определен риск. „Целта е да предоставим на пациентите в област Видин висококвалифицирана кардиологична помощ“, заяви д-р Шабани.
„Имаме уверение от страна на здравноосигурителната каса, че от януари следващата година ще ни разрешат работа по тази дейност“, уточни д-р Найденова. Допълни, че във видинската болница вече е подготвен и кабинет, където ще се извършва необходимото наблюдение на пациенти, на които са им поставени пейсмейкъри или им предстои да бъдат подложени на тази процедура. Важно е населението на област Видин, а и общопрактикуващите лекари да знаят, че във видинската болница работят висококвалифицирани и опитни инвазивни кардиолози, посочи д-р Найденова. И изрази надежда, че в бъдеще дейността на кардиологичното отделение в МБАЛ „Света Петка“ ще се развие още повече и за лечение във видинската болница ще постъпват и пациенти от съседни области.
НИЕ