Почти 1,6 млн. лева платени през ПОС терминали на НАП във Видинска област

Онлайн плащането на данъци и осигурително вноски все по-предпочитано
Сподели: 

От началото на 2022 година гражданите и бизнеса от Видинска област са платили почти 1,6 млн. лева данъци и осигурителни вноски чрез т.нар. виртуален ПОС (е-услугата на НАП за плащане с карти) или чрез физическите ПОС терминали в офиса на НАП. От териториалната структура на приходната агенция отчитат, че броят на клиентите, ползващи тези услуги, се е увеличил с почти една трета в сравнение със същия период на миналата година.
Електронната услуга „Справка за задълженията с възможност за извършване на плащане“ е достъпна с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП) в портала за електронни услуги на НАП.  От приходната агенция уточняват, че за плащането чрез ПОС терминал на НАП не се дължат такси и то се отразява в данъчно-осигурителната сметка на клиента веднага, без обичайното забавяне при банков превод.
„С всяка година се увеличават потребителите, които плащат задълженията си чрез банкови карти, като все повече клиенти се възползват от електронната услуга на НАП. Освен, че е бързо и за него не се дължат такси, плащането чрез ПОС терминал е предпочитано от гражданите, които спешно трябва да възстановят здравните си права или им е необходимо удостоверение, че нямат неплатени задължения. От електронната услуга напоследък се възползват и много родители, които искат да ползват по-високите данъчни облекчения за деца и за деца с увреждания, но имат задължения, подлежащи на изпълнение. За нас е много важно и правим всичко необходимо за да улесняваме данъкоплатците при изпълнението на данъчно-осигурителните им ангажименти“, коментираха от видинския офис на НАП.