Почти 25% повече средства за общините в бюджета за 2023 г.

Това обеща премиерът Николай Денков пред кметове на общини
Сподели: 

Близо 7 млрд. лв. общ бюджет за общините предвижда проектът за държавен бюджет за 2023 г., който се подготвя в момента. Увеличението е с почти 25% в сравнение с миналата година. Това съобщи министър-председателят акад. Николай Денков пред кметове от цялата страна на конференция на Националното сдружение на общините в Република България. 
Със 130 млн. лв. ще бъде повишена целевата субсидия за капиталови разходи. Предвиден е ръст от 25 млн. лв. на изравнителната субсидия за общините с по-малки данъчни приходи. Ще има 50 млн. лв. за достигане на минималната работна заплата за 2023 г. в местните дейности. Средствата за общинската администрация също ще растат, като увеличението на текущите разходи е със 140,5 млн. лв. Разчетени са и пари за 15-процентен ръст на разходите за персонал. „Важно е допълнителните средства да бъдат разпределени правилно“, подчерта акад. Денков. 
Продължава реализацията на инвестиционните проекти, договорени с Министерството на регионалното развитие и благоустройството през миналата година.  Премиерът увери представителите на местната власт, че в бюджета ще бъде осигурено финансиране за втория етап от изпълнението на общинските инфраструктурни обекти. Средствата ще се предоставят на база фактически извършени разходи от общините. Акад. Денков беше категоричен, че при разходването на публични средства винаги трябва да има ясно разписана методика и критерии. 
Кабинетът прави всичко необходимо, за да компенсира забавянето, натрупано заради отказа на служебното правителство да внесе проектобюджет за 2023 г. в края на миналата година. Сега дефицитът ще бъде сведен до 3%, ще бъдат заложени социални мерки, увеличение на капиталови разходи, като същевременно се минимизират рисковете и проблемите, свързани с намалената събираемост през първата половина на тази година, поясни акад. Денков. 
Премиерът изрази надежда, че кметовете ще работят съвместно с централната власт. Той обеща правителството да търси консенсус с местните власти и да осигури приемственост, „защото само по този начин решенията на проблемите ще бъдат устойчиви“.