Правителството одобри актуализирания Национален план за възстановяване и устойчивост

Сподели: 

България вече има един много добър и работещ План за възстановяване и устойчивост, който председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще ни предаде финализиран утре. Това заяви премиерът Кирил Петков в началото на редовното заседание на Министерски съвет, по време на което правителството прие решение, с което одобрява актуализирания на базата на изискванията на Европейската комисия (ЕК) в рамките на процедурата за оценка Национален план за възстановяване и устойчивост. С Решението се възлага на заместник министър-председателя по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев да представи Плана на ЕК. Той се упълномощава да подпише финансово споразумение и оперативно споразумение с ЕК след решението на Съвета на ЕС за одобряване на плана.
Планът за възстановяване и устойчивост е на обща стойност около 13,52 млрд. лв., от които около 12,26 млрд. лв. е финансирането от грантове по Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС. Срещу това са заложени 57 инвестиции и 47 реформи в 12 сфери.
„Планът за възстановяване и устойчивост гарантира енергийната сигурност на България като запазва пълния капацитет на Маришкия басейн и едновременно с това е изцяло съобразен със зеления преход“, категоричен бе Петков. Заложени са също иновативни решения като изграждане на батерийни масиви, нови ВЕИ-мощности, включително 10 000 проекта за ВЕИ за жилищни сгради. Акцентира се и върху развиване на добива на геотермална енергия, използвайки огромното природно богатство на България.
Изключително важен е подходът за постигане на целта – „Справедлива България“. „В ПВУ върховенството на закона е поставено на пиедестал и е голям приоритет. Най-накрая имаме механизъм, който засилва контрола върху главния прокурор“, подчерта министър-председателят Петков. Предвидени са още реформи в антикорупционната комисия и в процеса на извършване на обществените поръчки, който беше огромен проблем в предишните управления на България.
За реализиране на целта „Свързана България“ вместо да имаме много различни проекти на парче, финалният план поставя фокус върху жп транспорта с 62 нови влака и модерни градски железници, посочи Петков. А за постигане на „Иновативна България“ в ПВУ се предвижда увеличаване на общия размер на средствата към бизнеса със специален акцент върху иновативните и стартиращите компании, допълни премиерът.
От правителствената пресслужба посочиха, че Планът полага основите за зелена и цифрова трансформация на икономиката, като в него са засилени мерките по отношение на зеления преход, които вече съставляват над 53% от общите предвидени разходи, и на дигитализацията, където ще бъдат насочени над 23% от средствата. Най-съществените подобрения на Плана в резултат на коментарите на ЕК и с оглед съответствието му с изискванията на Регламент (ЕС) 2021/241 са направени в компонентите „Нисковъглеродна икономика“ и „Транспортна свързаност“.
„Средствата, които ще получим, са огромен шанс България да трансформира икономиката и обществото си в модерно европейско общество“. Това заяви вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев на брифинг в Министерския съвет след заседанието на кабинета. Правителството е предвидило предварително изпълнение на Плана, така че работата по проектите може да започне още утре, защото част от необходимите реформи вече са стартирали, информира вицепремиерът Василев. По думите му в бюджета за тази година са предвидени 4 млрд. лв. за стартиране изпълнението на заложените в ПВУ проекти.