Правителството оцеля след първия вот на недоверие

Сподели: 

Фаталният петък 13 не се каза фатален за правителството. Кабинетът „Денков“ оцеля след гласувания днес първи за мандата вот на недоверие. Очаквано, срещу оставката на правителството гласуваха 143 депутати (ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ДПС). „За“ бяха 71 народни представители („Възраждане“, „БСП за България“ и „Има такъв народ“). Нямаше въздържали се народни депутати.
Проектът на решение за гласуване на вот на недоверие „заради провала на правителството в сектор „Енергетика“ беше внесен миналата седмица от 72 депутати от „Възраждане“, „БСП за България“, ИТН и независимия Радостин Василев.
„Гласувах „за“, защото това правителство продължава с поредица от „безумни и нелогични решения, които водят след себе си задълбочаване на кризата и хаоса в енергетиката“, обясни защо е подкрепил искането за оставка на кабинета, Георги Гьоков от „БСП за България“.
„От „Възраждане“ гласувахме „за“, първо, заради приетата пътна карта за климатична неутралност, която обрича въглищните ни централи на закриване и загуба на работни места“, обяви Стоян Таслаков. На второ място, като причина, посочи, че не се изпълнява решението на НС за предоговаряне на Плана за възстановяване в частта за енергетиката. Третият им аргумент е - заради решението да не се изгражда АЕЦ “Белене“.
„Вотът на недоверие всъщност беше вот на голямо доверие към правителството. Съжалявам, че се загубиха толкова дни, но това е парламентарна практика, има го в Конституцията“. Това коментира днес в Разград лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод неуспешния вот на недоверие към кабинета „Денков“ „заради провала на правителството в сектор „Енергетика“.
„Няма да коментираме вота на недоверие, защото той беше безпредметен и единственото, което показа, е абсолютната предизборна немощ на партиите, които го инициираха“. Това пък каза на брифинг в парламента съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) Кирил Петков.
Правителството успя да оцелее след този вот на недоверие. Следващият обаче вече се задава иззад ъгъла. От БСП обявиха, че ще започнат събирането на подписи за нов вот на недоверие с тема „Национална сигурност и отбрана“, обяви лидерът на партията-столетница Корнелия Нинова. Остава да видим дали той ще бъде внесен веднага, или партиите в опозиция ще предпочетат да изчакат да мине предизборната кампания.