Празник в Детска градина „Синчец“

Сподели: 

Във видинската детска градина „Синчец“ използваха вероятно един от последните за тази есен дни с по-топло време, за да организират празник за децата, обгрижвани в детското заведение. Заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика на община Видин Борислава Борисова беше гост на събитието, в което се включиха възпитаници на ДГ „Синчец“ с филиал ДГ „Вида“ от втора, трета и четвърта възрастова група. Гости на празника бяха също главен инспектор Владимир Герасимов, началник на Сектор „Пътна полиция“ и главен инспектор Димчо Горанов, началник на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Видин.
Директорката на детското заведение Габриела Борисова обясни, че идеята за отбелязване на Световния ден на ходенето се зародила, тъй като заради епидемичната ситуация все по-често сме затворени вкъщи. Решили обаче да съчетаят това с представяне на ситуации по пътна безопасност на движението, включени в годишния план на Детската градина по БДП, както и лекция и демонстрация по пожарна безопасност и защита на населението.
Заместник-кметът на община Видин приветства от името на кмета д-р Цветан Ценков и от свое име организирането на хубавата инициатива по повод Световния ден на ходенето. „Искам да поздравя директорката на детското заведение, както и целия екип за желанието и мотивацията на днешния празник да обърнат внимание и на безопасното движение по пътищата, както и на пожарната безопасност, защото здравето и животът на децата са най-важното нещо за всички нас“, заяви Борислава Борисова. Тя пожела на децата да растат здрави и щастливи и ги призова да спазват правилата за пътна и пожарна безопасност.
След края на официалната част, възпитаниците на детската градина от четвърта възрастова група представиха пред своите гости ситуации по пътна безопасност на изградената в двора на детското заведение площадка по БДП. Малчуганите показаха, че добре познават пътните знаци, знаят как е правилно да се пресичат улиците и кога пешеходците са с предимство. Те поздравиха присъстващите като рецитираха стихотворение за правилата за движение и изпяха тематична песничка. Междувременно децата от втора и трета възрастова група изслушаха лекция по пожарна безопасност. Най-голямо вълнение у малчуганите предизвика възможността да видят на живо пожарен автомобил, който от Районната служба във Видин бяха докарали специално за демонстрацията. Празникът в детското заведение продължи със спортни игри за по-малките. Децата от четвърта възрастова група пък се впуснаха в търсене на „съкровища“ – те трябваше, водейки се по карта, да изминат определен маршрут, по който да търсят скрити части от пъзел.
При посещението си в детската градина заместник-кметът Борисова имаше възможност да разгледа чудесните условия, в които са обгрижвани децата. През изминалото лято със средства за материали от бюджета на Община Видин и на Детската градина и с труда на служители на детското заведение изцяло е обновена занималнята за най-малките, където удобството на малчуганите се осигурява благодарение на изработените по поръчка легла с нови матраци. За всяко дете също така има закупени нови комплекти постелъчен инвентар. А за по-интересното протичане на занятията, занималнята е снабдена и с бяла интерактивна дъска. Цялостен ремонт е извършен и в помещението на яслената група, която е разположена в сградата на филиала.