Предлагат три възможни терена за буферни ТИР паркинги във Видин

Областният управител Огнян Асенов и кметът на община Видин д-р Цветан Ценков са обсъдили вариантите
Сподели: 

Областният управител Огнян Асенов и кметът на община Видин д-р Цветан Ценков са обсъдили терени (държавна и общинска собственост), подходящи за изграждане на буферни паркинги за престой на товарни автомобили. От областната администрация съобщиха, че целта е облекчаване на трафика към ГКПП Дунав мост Видин-Калафат. На срещата са присъствали заместник областният управител на Видин Шишман Чаушев, ръководни служители от Областна администрация Видин и Община Видин, както и експерти.
Общо три терена ще бъдат представени на вниманието на Министерство на транспорта и съобщенията, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ за последващо прецизиране, проучване и реализация след одобрение от ресорните ведомства. И трите терена се намират по протежението на околовръстния път на град Видин в посока изход от България към Румъния, уточниха от Областната управа.
Два от обсъжданите терени са държавна собственост. Единият от имотите, с площ около 310 дка, се намира непосредствено преди мостовото съоръжение, граничи с път Е-79 и с ж.п. линията на Дунав мост Видин-Калафат, а другият имот е в района на пътен възел „Рупци“ и е с площ около 105 дка. Общинският имот, предложен за буферен паркинг, се намира срещу Комплексната опитна станция във Видин и е с площ около 46 дка.
От областната администрация подчертаха, че водещ критерии при избора на терените за създаването на буферен паркинг е бил осигуряване на безопасното движение към подходите на гранично контролно-пропускателните пунктове, в т.ч. и към Република Сърбия, както и недопускане на нови конфликтни участъци от отклоняване на тежкотоварния трафик към други пътни артерии в община Видин.