Предприятие във Видин разширява производството си и разкрива нови работни места

Сподели: 

Със символична първа копка днес бе даден стартът на строителството на нова производствена и складова част на завод „Технически компоненти България“ във Видин. На церемонията присъстваха представители на местни институции, на проектанта и на строителя, служители на предприятието, както и журналисти.
Приветствие към гостите отправи директорът на завода Мартин Петров, който отбеляза, че компанията е в град Видин от 2005 година, а през 2008 година започва работа с около 30 служители и при скромни обеми. Той подчерта, че днес, 15 години по-късно, производството е увеличено десетократно, в компанията работят на 200 служители, продуктовата гама се е разраснала, сложността на свързаните процеси и услуги – също, а клиентите и заявките се увеличават до нива, налагащи предприемане на следващата стъпка. „В края на миналата година започнахме планиране с компанията-майка за разширяване на капацитетите. Няма да крия, че се обсъждаха варианти за локация извън България или на други места в България. Радвам се обаче, че заедно с всички колеги и партньори успяхме да се преборим и доказахме, че Видин е едно перфектно място за инвестиции и правене на бизнес“, сподели пред присъстващите директорът на предприятието Мартин Петров. Той благодари на Община Видин за помощта през месеците на подготовка на документацията и за изключително кратките срокове, в които е получено разрешение за строеж.
Петров обясни, че предстои в следващите месеци предприятието да бъде разширено с нова производствена, складова и административна част с общо 5500 кв. м разгъната застроена площ, като инвестицията възлиза на малко над 14 млн. лв. Ще бъде изградена фотоволтаична инсталация, с капацитет за производство на чиста енергия, трикратно надвишаващ нуждите. На голяма част от първия етаж на новата административна сграда ще разположена своеобразна детска градина за децата на служителите. Производствената част ще е с капацитет 100 служители на смяна или до 400 служители само в новата част, като разчетите са тази бройка да бъде достигната в рамките на 3 години след пускането на обекта в експлоатация.
Кметът д-р Цветан Ценков от своя страна пожела успех при реализирането на този проект, който е важен за икономическото развитие на нашата община и благодари на Мартин Петров, че е успял да убеди ръководството на компанията-майка да останат тук. Видинският кмет изрази задоволство, че въпреки кризите, предизвикани от световната пандемия и от военните действия в Украйна, интересът на инвеститорите към нашия старопрестолен град остава голям. „Вярвам, че с изграждането на магистралата, с продължаващата битка за строителството на тунел под Петрохан, Видин наистина ще се превърне не само в географския, но и в икономическия център на Балканите“, заяви кметът.
След приветствията, водосвет за здраве отслужи Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, който благослови начинанието.