Председателят на Народното събрание откри нова детска градина в с. Бело поле

Сподели: 
Символично лентата на детското заведение прерязаха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, народният представител Владимир Тошев и кметът на община Ружинци Александър Александров
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева
Кметът на община Ружинци Александър Александров
Негово Високопроесвещенство Видинският митрополит Даниил благослови новата сграда
Танцови изпълнения на децата от НЧ „Христо Ботев“ - с. Ружинци
На финала на празника бяха пуснати гълъби – в знак на мир, свобода и сбъдване на детските мечти

В село Бело поле, община Ружинци тържествено откриха новопостроената сграда на детска градина „Щурче“. Символично лентата на детското заведение прерязаха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, народният представител Владимир Тошев и кметът на община Ружинци Александър Александров. В детската градина ще учат 26 деца, средствата за изграждането й са на стойност 682 хиляди лева, предоставени от Правителството.
Гости на тържеството бяха още областният управител на Видин Албена Георгиева, Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, началникът на Регионално управление на образованието – Видин Веселка Асенова, генералният директор на Българска телеграфна агенция Максим Минчев, кметовете на общините Ново село и Чупрене – Георги Стоенелов и Анжело Добричов, председателят на ОбС – Ружинци  Димитринка Гергова, общински съветници от ОбС – Ружинци и ОбС – Видин, кметът на Бело поле Васко Иванов, кметове и кметски наместници от община Ружинци, представители на фирмите-изпълнители на проекта. На събитието присъстваха възпитаниците на детската градина, родители и много жители на селото.
Новата сграда се състои от сутерен и два етажа: стая за игри и придобиване на знания, спално помещение, санитарни възли, гардеробна, стаи за директора и учителите, кухня, оборудвана с асансьор за храната, медицински кабинет. На покрива на сградата има монтирани слънчеви панели. Дворът разполага с кътове за спорт, отдих и игри: два пясъчника, две площадки с ударопоглъщаща настилка, футболно игрище, засадени са райграс и дървета, осветлението в двора също е със соларно захранване. Сградата разполага с климатизация за охлаждане, система за отопление на пелети, перално помещение. Всичко е съобразено със съвременните архитектурни тенденции, отговарящи на изискванията за детска градина.
„Честита ви придобивка – прекрасна детска градина! Какво по-хубаво от това, когато откриваме дом за нашите деца, когато има къде да ги заведем, да ги оставим и да бъдем спокойни, че целия ден за тях ще се грижи този прекрасен персонал, който е тук и готов да ги поеме с толкова много любов, с колкото ги гледаме вкъщи“, каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.
Тя заяви, че изграждането на детската градина за е прекрасна симбиоза между изпълнителна и местна власт – когато кметът е добър стопанин, когато държавата помага, нещата се случват. „Затова ние, които сме сложени на тези позиции, трябва да гледаме напред в бъдещето, да бъдем разсъдливи, позитивни и да мислим повече за хората. За мен е огромно удоволствие и благодаря за тази чест да бъда тук на този празник“, сподели председателят на Народното събрание.
Караянчева допълни, че вижда, че нещата в община Ружинци се случват, защото стопаните мислят за нея. „Мили деца, радвайте се и изживейте най-щастливото си детство“, пожела на малчуганите Цвета Караянчева.  
Народният представител Владимир Тошев благодари на председателя на Народното събрание за огромната чест, която е оказала като споделя този празник с жителите на село Бело поле и община Ружинци. “Виждате нещо, което не се е случвало в нашата област от десетки години. То е факт е заради двамата кметове на селото и на общината. Факт е, че вие, жителите на Бело поле го заслужавате да живеете в по-добри условия. А истината е, че от детската градина, от училището, от семейството се започва формирането човекът. Тогава, когато ние създаваме на децата си добри условия в детските градини, в училищата, в населените места, те ще останат тук, при нас“, посочи народният представител.
Тошев пожела това да не е последната новоизградена детска градина в общината и в областта. След което връчи на директорката на детското заведение подаръци за децата.
Педагогическият персонал и родителите благодариха на кмета на община Ружинци Александър Александров за радостта, която е подарил на децата – прекрасна, съвременна, уютна детска градина, с оптимални условия за развитие на всяко дете, за да може то да придобие съвкупност от компетентности, знания, умения, отношение, необходими за успешното преминаване към училищно обучение. „Мили деца, в новата детска градина ви очакват приключения, нови знания, нови игри, приятелства. Чакахме дълго, но си заслужаваше. Нека пожелаем на г-н Александров много здраве и благоденствие, за да може да продължи да работи за община Ружинци, която става все по-хубава и привлекателна за хората“, пожела Людмила Здравкова, директорка на детската градина.
„Пожелавам на децата да се забавляват и да им бъде приятно. Пожелавам на учителките да им бъде лека и ползотворна работата. Да ни е честита новата придобивка!“, каза кметът на община Ружинци Александров.
Негово Високопроесвещенство Видинският митрополит Даниил благослови новата сграда, като пожела тя да служи за душевна полза, спасение и изграждане на добри, завършени, цялостни личности. „Да раснат едни достойни ваши съселяни, едни граждани на нашата родина, едни доблестни, добри хора“, благопожела дядо Даниил. Той благодари за грижите на кмета на община Ружинци, на кмета на село Бело поле, на Правителството, които през последните години действително проявяват грижа към духовността, а това е важно, защото за да има деца в тази детска градина, да се раждат деца, трябва да имат условия, и то не само материални.
След благопожеланията присъстващите разгледаха условията, в които малчуганите от Бело поле ще бъдат обгрижвани, ще придобиват нови знания и ще играят на воля. Тържеството завърши с танцови изпълнения на децата от НЧ „Христо Ботев“ - с. Ружинци. На финала на празника бяха пуснати гълъби – в знак на мир, свобода и сбъдване на детските мечти.
НИЕ
Повече снимки може да разгледате тук: https://www.facebook.com/pg/Vestniknie/photos/?tab=album&album_id=289328...