Представителите на синдикатите и кмета на Монтана договориха увеличение на плащанията за учителите

Сподели: 

Повече средства за лекторски часове, работно и представително облекло, както и за петте квалификационни степени ще има за служителите в сферата на образованието в община Монтана. Днес кметът Златко Живков подписа колективен трудов договор с Енеза Ангелова от съюза на българските учители към КНСБ, Таня Алексиева   от синдиката „Образование“ към „ Подкрепа“ и Бойка Симеонова от Съюза на работодателите в Монтана.

„При подготвянето на договора направихме всичко възможно да подкрепим работещите в сферата на образованието така, че да бъде осигурен необходимият в общината кадрови ресурс,“ заяви Александър Герасимов – директор „Хуманитарни дейности“.

Партньорите от синдикатите и работодателите  изразиха одобрение за постигнатото съгласие. Освен договореното в националния колективен договор увеличение с 8,4% на трудовите възнаграждения, в община Монтана заетите в сферата на образованието ще взимат малко по-високи надбавки за квалификационна степен. Така към заплатата всеки учител с  пета квалификационна степен ще получава 40 лева допълнително, с  четвърта – 50, с трета – 60 , с втора 80 и за с първа - 100 лева. С 20 лева повече ще бъдат увеличени и парите, полагащи се за работно и за представително облекло. Малко по-големи са и сумите, които ще се изплащат за лекторски часове.

 „ Ще ни бъде трудно да осигурим средствата за увеличението на работната заплата с 8,4 %, но ще го направим, заяви при подписването на договора Бойка Симеонова – директор на природно-математическата гимназия в Монтана. Това е така защото държавата осигурява само 5% увеличение на единния разходен стандарт“, уточни тя.

„Надявам се, че този недостиг в бюджетите на училищата ще  бъде покрит от финансовите механизми на държавата и да не се разчита единствено на преходните остатъци, заяви след подписването кметът Златко Живков.