Представиха дейността на международното летище в град Крайова пред видинчани

Сподели: 
В рамките на информационна кампания, която се провежда в областните градове на Северозападна България, на среща днес в залата на Общинския съвет във Видин бе представена дейността на международното летище в град Крайова, Румъния. Тя се организира със съдействието на Видинската търговско-промишлена палата (ВТПП) и Община Видин.
На събитието присъстваха Емилиян Енчев – секретар на Община Видин, Красимир Кирилов – председател на ВТПП, Козмин Василе – председател на Областния съвет на Долж, Румъния, Сорин Манда – генерален директор на летището в град Крайова, Габриел Владуц - президент на Търговско-промишлената палата в Долж.
Емилиян Енчев приветства участниците от името на кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков и изрази убеждението си, че срещата ще бъде изключително полезна за нашите съграждани.
Козмин Василе отбеляза, че собствеността на летището е на областния съвет в Долж и посредством различни проекти и европейски средства успяват да го развият. „За нас е важно да направим презентация на обекта в тази част на България, защото от границата до летището са 90 км. С инвестицията, която направихме, смятаме, че сме го превърнали в едно атрактивно летище с множество дестинации“ – каза той.
Председателят на Областния съвет на Долж съобщи, че е подета инициатива заедно с няколко областни и общински администрации в България, сред които и Видин, както и с още институции от Румъния и други държави, да бъде изградена група за териториално сътрудничество, с която да се кандидатства по европейски проекти. „В последните седем години ние, съвместно с партньори от България, сме успели да усвоим над 35 милиона евро европейски средства в различни сфери. Трябва да бъдем партньори, защото сме съседни страни и можем да повишим нивото на развитие и сътрудничеството между нас“ – заяви Козмин Василе.
Презентация за актуалното състояние на летището беше направена от неговия генерален директор. Той говори за бъдещите планове за развитие, представи настоящите и нови дестинации, тарифите за различните услуги, пътническия и товарен трафик, възможните чартърни полети и др. „Миналата година отворихме два нови терминала за пътници. В момента се строи нов терминал на площ от около 33 000 кв. м. Дестинациите, които сега оперираме са интересни както за нашата област, така и за всички области от Северна България. До три месеца се очаква да стартират и полети до нови дестинации с нискотарифни оператори“ – каза Сорин Манда. Той посочи, че летището в Крайова със сигурност е най-близкото до Видин и за жителите на нашата област представлява едно удобство. Обектът разполага и с денонощно охраняем паркинг. В летния сезон има много чартърни полети до курорти в Турция, Гърция, Тунис и намерението е техният брой да се увеличава.
В момента на международното летище Крайова се изпълняват проекти за разширяване и модернизация; за пълна сигурност на открито/на закрито; за повишаване на нивото на безопасност чрез закупуване на специфично оборудване.
От своя страна президентът на Търговско-промишлената палата в Долж изрази удовлетворението си от провеждането на днешната среща: „Тук сме, за да покажем, че сме винаги заедно както с местните администрации, така и с бизнес средите от двата региона, защото само заедно можем да се развиваме до нивото, към което се стремим“. Габриел Владуц също подчерта удобната за хората от нашия край локация на летището в Крайова.
Гостите благодариха на Община Видин и на Видинската търговско-промишлена палата за домакинството и любезното съдействие във връзка с организирането на информационната среща.