Представиха новите попълнения в трупата на видинския театър

Сподели: 

Официално представиха актьорите, които от новия сезон се присъединяват към трупата на Общински драматичен театър „Владимир Трандафилов“. Това са Десислава Цветкова и Ивайло Петков, които ще направят първите си професионални стъпки като актьори именно на сцената в първата театрална сграда, построена в България. В трупата на театъра, след няколкогодишно прекъсване, се завръща актьорът Кирил Кирилов.
Новите попълнения представи директорът на театъра Николай Янев, като им пожела „на добър час“. „Много се радвам, че тези млади хора успяхме да ги привлечем в нашия екип. Не по-малко щастлив съм, че успяхме да върнем в театъра колегата Кирил Кирилов, който е един прекрасен актьор – мислещ, можещ и талантлив. Освен че е актьор, той е и режисьор вече, поставил на наша сцена пиеси и тези постановки имаха изключително добър както художествен, така и финансов резултат“, посочи Николай Янев.
Десислава Цветкова е родена във Видин, но от десетгодишна възраст живее в София, където и завършва НАТФИЗ. Година след дипломирането си обаче решила да се върне в родния си град. Причината е любовта към Видин и хубавите спомени, които я свързват с него, както сподели самата тя. „Благодаря на директора и на колегите за това, че ми дават възможност да се развивам в нашия прекрасен театър. Виждам, че има промяна в града, вижда, че хората са жадни за културни мероприятия и затова реших тук да се развивам. Реших и да дам шанс на младите, да намеря следващата „звезда“, която ще тръгне по пътя на славата и така създадох моя актьорска школа за деца и тинейджъри, от 6 до 18 години“, разказа Десислава Цветкова. Тя обяви, че скоро предстои и втори кастинг за школата и покани всички желаещи да се включат. Актьорската школа е приютена и ще работи във видинския театър, допълни Николай Янев.
Ивайло Петков е на 22 години, но вече е натрупал опит, тъй като е имал възможност още като ученик да участва в постановки на видинския театър. За себе си Ивайло Петков разказа, че е изучавал актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ, след което решава да се премести в Нов български университет, където през настоящата година се дипломирал успешно. „Не за пръв път ще кажа, че за да се върне един млад човек във Видин, трябва или да е луд, или страшно много да обича града си. Любовта ми към града е и тясно свързана с любовта ми към театъра, защото още като ученик, на 14-годишна възраст, започнах участието си в една младежка театрална студия, тогава започнаха да ме взимат в постановките на театъра“, сподели младият актьор. Той допълни, че като ученик се е възхищавал на играта на Николай Янев и на Кирил Кирилов и сега за него е чест да играе на една сцена редом с тях.
Съвсем скоро ще можем да видим Ивайло Петков и в първата му главна роля – на Хитър Петър в постановката „Торба с хитрости“, режисьор на която е Кирил Кирилов. Поверена му е роля и в друг спектакъл на видинския театър – на етиопеца в постановката „Езоп“, която беше премиерна за миналия театрален сезон. Ще го гледаме и като един от персонажите в комедията „Няма да платим“, която Драматичният театър също поставя с голям успех.
Кариерата на Кирил Кирилов във видинския театър започна през 2014 година и в следващите четири години актьорът беше неизменна част от трупата. След като през 2018 година напуска театъра, в продължение на две години работи в рекламна агенция в София, след което се завръща във Видин и става част от екипа на регионална медия във Видин. Решил да се завърне в театъра след като разговарял с директора Николай Янев и научил, че е необходим актьор, който да играе главна роля в едно от основните заглавия в репертоара на видинския театър. Така съвсем скоро ще можем да видим Кирил Кирилов като Езоп в едноименната постановка. „Предстоят и някои други проекти, които няма да издавам. Но това няма да е единствената ми роля за този сезон“, подчерта актьорът.
Николай Янев сподели, че през лятото на настоящата година видинският театър изпаднал в много тежка и кадрова, и репертоарна криза след напускането на двама актьори, а други двама за съжаление починаха. „Напусна през лятото нашият водещ млад актьор Иван Рангелов, който замина за Съединените щати поради икономически причини и защото реши да търси там по-добра реализация – стискаме му палци да постигне това, което иска. През лятото бяхме останали двама души актьори във видинския театър, двама мъже, което ни слагаше в ситуация нито да можем да започнем нещо, освен ако не е моноспектакъл, нито да играем това, което имаме готово. Щастлив съм, че успях да привлека тези хора, които попълниха състава и започнахме да възстановяваме готовите представления“, обясни Николай Янев.
Той допълни, че след като приключи работата по „Торба с лъжи“ и „Езоп“, ще се премине към възстановяването на още една много добра пиеса – „Няма да платим, няма да платим“ на Дарио Фо. Има планове и за реализацията на нов проект, който засега остава тайна.
НИЕ