Предстои асфалтиране на улици в Чупрене

Сподели: 

След преминалото извънредно положение, въведено заради пандемията от коронавирус, лека-полека нещата в общините се нормализират. На някои общини това положение се отрази доста зле и финансово, и на служителите, които трябваше да излизат в принудителен отпуск. Но не при всички беше толкова трудно. Една от общините, при които работният процес е вървял нормално, доколкото може да е нормално в извънредно положение, е Община Чупрене.
“Общината не спря да работи по никакъв начин по време на извънредното положение. Единствено беше направен ограничен пропускателен режим. Част от хората, които не бяха спешни за обслужване от Общината, бяха връщани. Другите, които бяха спешни - или служителите слизаха да вземат документите, или хората влизаха по един. 4-5 пъти на ден се миеше, коридорите се дезинфекцираха, както и дръжките на вратите и гладките повърхности на маси и столове. Нямаше сътресение в Общината, нямаше служители в принудителен отпуск - нито платен, нито неплатен. В отпуск излизаха хора, които имаха нужда”, съобщи за в. “НИЕ” кметът на община Чупрене Анжело Добричов.
Той поясни, че имало много леки сътресения в Общината заради извънредното положение, но не чак толкова както били засегнати в други общини - да има болни. “Имахме един болен и един заразоносител в Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСП). Други проблеми нямаше. Имаме несвършена работа, но се надявам, че ще се справим, ще изпълним плануваното. Единствено увеличението на хонорарите на общинските съветници може би ще ни донесе някакъв катаклизъм във финансово отношение. Не сме подготвени за това нещо“, каза кметът на Чупрене и допълни, че тези средства са от собствени приходи на Общината и е трябвало да се плануват в края на предходната или началото на тази година, а Общинският съвет е гласувал промяната сега - средата на годината. Добричов изрази притеснение, че ако няма необходимите средства в хазната, няма да може да изплаща тези хонорари. Кметът на Чупрене обясни, че в момента основните приходи на Общината идват от гората. “Ние нямаме продажби, няма интерес вече почти никакъв. Имаме само някакви запитвания, нищо сериозно. Имаме и отдадени под наем някои неща, но това не е кой знае колко. Единствено е гората. Ако разчитаме само на гората, тя в един момент ще приключи. Това не е нещо, което се получава мигновено. На гората й трябват години, за да може да се реже отново”, каза Добричов.
Относно поддържането на зелените площи и детските площадки кметът на община Чупрене сподели, че с косенето са малко назад, защото нямат необходимата техника. Той заяви, че тепърва трябва да се измисли начин за  финансиране, с което да си закупят необходимата техника. “Все пак площите между селата са ни сериозни, разстоянията не са малки. Имахме една обществена поръчка за трактор, но беше върната, предстои да пуснем нова. Но на този етап разчитаме на хора, които имат косачки да ни помогнат”, посочи кметът на Чупрене. Тревните площи и площадите се пръскат против кърлежи и бълхи. “Имаме договор с фирма, която извършва такива услуги“, посочи Добричов. Около детската градина също е окосено и се поддържа. „От 1 юни започна работа детската градина. Срещали сме се с директора, всичко е както трябва. По времето, когато не работеше, всичко е изпрано, измито. Всички изисквания и предписания са  се спазват. Мисля, че сме много добре в това отношение”, посочи още Анжело Добричов.
Предстои асфалтиране на улици в община Чупрене. “С парите, които ни отпуснаха покрай Нова година с постановление на Министерски съвет, ще асфалтираме улици след подменена водопроводна мрежа. Имаме готов проект за 1 802 000 лева. Това са 37 улици в Чупрене и 1 в Горни Лом, но парите не стигат за всички, така че 1/3 ще бъдат направени. Вече фирмата започна работа - извозва, чисти. Забавяне имаше по изграждане на водопровода заради обжалване в КЗК, но те вече излязоха със становище“ поясни кметът на Чупрене. Той посочи, че има и една обществена поръчка за частично асфалтиране, която е в процес да се случи. Обществена поръчка има и за ремонт на покрив на едно училище, като вече са събрани офертите, предстои отварянето им.
“Животът върви нормално - къде с повече ядове и проблеми, къде по-безметежно. Опитваме се да си вършим работата. Надявам се, че ще успеем и в края на годината да я сметнем като сравнително успешна. Имах огромно желание да проведа за първа година от другата страна на барикадата – вече като кмет, Турлашкия събор, но заради пандемията не успях да го реализирам. Съборът беше отменен, за което ме упрекваха, но смятам, че здравето на хората е най-важно”, каза Анжело Добричов.
НИЕ