Предстои отчуждаване на имоти по трасето на пътя Видин – Ботевград в участъка от Ружинци до Монтана

Започнала е процедура по съгласуване на задание за ОВОС за тунел под Петрохан
Сподели: 

Предстои да започне отчуждаването на имоти във връзка с изграждането на пътя Видин – Ботевград в участъка от Ружинци до Монтана. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков по време на изслушване пред парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. Стартът на отчуждителните процедури е възможен, тъй като е приключила съдебната процедура по обжалването на подробния устройствен план за участъка Ружинци-Монтана.
„Имаме уверението, че ще завършат процедурите за отчуждаване. Ще бъдат внесени в Министерски съвет в началото на декември. Проблемът при това трасе беше, че беше обжалвано. Знам, че е завършило съдебното дело и в момента завършва процедурата по отчуждаване, така че да има постановление на Министерски съвет, за да може да се извърши отчуждаването в тази част и да се продължи строежът“, каза министър Шишков пред членовете на парламентарната комисия.
Той допълни обаче, че остава нерешен проблемът с друг участък на скоростния път – между Враца и Монтана. „Проблемът между Монтана и Враца е повече от четири години, свързан е с конкретни обжалвания. Там изобщо не са започнали процедурите и може би трябва да се започне едно широко обществено обсъждане. Изключително важен е пътят за всички в Северозападна България да бъде реализиран и в това отношение може би трябва малко повече гъвкавост на администрацията, защото иначе спираме в юридически казуси и застиваме във времето, а цената за изграждане на този инфраструктурен обект след 1 януари ще е коренно различна от тази, която беше да речем преди 2 години, когато се работеше по въпроса“, коментира министърът на регионалното развитие.
Министър Шишков съобщи една добра, макар и закъсняла с няколко десетилетия новина –

на 8 ноември е започнала процедура по съгласуване на заданието за Оценка за въздействието върху околната среда за изграждане на тунел под Петрохан.

Според министъра на регионалното развитие, този проект е важен, защото с изграждането на тунела ще се съкрати със 70-80 км пътят от Видин към ГКПП „Кулата“. Министър Шишков призова членовете на парламентарната комисия да помислят сериозно върху проекта за тунел под Петрохан, като отбеляза, че пътят Видин – Ботевград, който в момента се изгражда, не само е със 70 километра по-дълъг, но и ще утежни още повече трафика по магистрала „Хемус“. „Аз съм коментирал с колегите от АПИ, че пътят трябва да е достатъчно широк, достатъчно скоростен, за да може да поеме тежкотоварния трафик“, каза министърът на регионалното развитие.
Според народния представител от Видин Росица Кирова, която е заместник-председател на регионалната комисия в Парламента, трасето трябва да бъде изградено така, че да дава възможност за преминаване през него на тежкотоварни превозни средства, т.е. да се проектират и изградят две ленти за целия участък София - Монтана, с тунел с две тръби през прохода Петрохан.