Предстои ремонт на сградата на Филиал Видин на Русенския университет

Сподели: 

До няколко месеца сградата, където се помещава Филиал Видин на Русенски университет „Ангел Кънчев“, ще придобие много по-приветлив вид. Постройката не е ремонтирана от десетилетия, както показва и външният й вид. Той обаче до два-три месеца ще се промени коренно. Хубавата новина за предстоящия ремонт бе съобщена днес от административния директор на Филиал Видин Момчил Станков. Участие в пресконференцията, която се проведе пред сградата на висшето учебно заведение, взе и заместник-председателят на 47-ото Народно събрание Росица Кирова.
През миналата година с решение на Министерски съвет сградата беше изцяло предоставена за управление на Русенския университет. Дотогава тя се използваше съвместно от Филиала и от Професионална техническа гимназия „Васил Левски“, която в последствие, с решение на Общински съвет – Видин, бе преместена в базата на друго видинско училище. „Повече от две години заедно с г-жа Росица Кирова се борехме за добиване правото на управление на сградата, където се помещава Филиалът на Русенски университет. С общи усилия постигнахме това. Сега е моментът да благодаря на г-жа Кирова за подкрепата, защото е важно да има отборна игра – с общи усилия, за общото благо, без да се делим на партийни пристрастия. За нас каузата е една и тя се казва Видин“, каза Момчил Станков.
„Преди една седмица имахме разговор с Академичния съвет на Русенския университет и стартираме така дългоочаквания ремонт – саниране на сградата, ремонтиране на покрива и направа в последствие на залите за обучение“, обяви административният директор на Филиал Видин. Той съобщи, че утре (5 юли) ще бъде обявена обществената поръчка за избор на изпълнител на строително-ремонтните работи. Най-важното – финансирането, също е осигурено, подчерта Станков, като допълни, че точният размер на необходимите средства ще стане ясен, когато бъде направена количествено-стойностна сметка.
Росица Кирова обясни, че са положени много усилия, за да може сградата да мине изцяло под управление на Русенския университет. „Получихме съгласие през миналата година и това беше първата стъпка, за да я превърнем в модерна университетска сграда, в която децата от Видин, а и не само да могат да учат. Амбициите са във времето да се разшири обхватът на специалностите и да се увеличи броят на младежите, които тук да получават качествено образование – за да се постигне това първо трябваше филиалът да има своя дом“, каза заместник-председателят на Народното събрание.
Кирова посочи, че през миналата година е било поискано целево финансиране от държавата за ремонта на сградата, но такова не е предоставено. Затова сега ремонтът ще се извърши със собствени средства на Русенския университет. Тя обясни, че външният ремонт е първата стъпка, а след като той приключи отново ще бъде търсено финансиране за ремонт и оборудване на учебните зали. „Убедена съм, че Видин като граничен град има възможност да развие този филиал и дори чрез трансгранично сътрудничество да направи така, че тази база, която ние ще обновим и ще я направим на европейско ниво, да бъде използвана за повишаване на квалификацията на работната ръка, за да могат хората на Видин да намират работа с достойно заплащане“, сподели Росица Кирова.