Презентация на Висшето военноморско училище „Н.Й. Вапцаров“ във Видин

Сподели: 

Представители на Висшето военноморско училище „Н.Й. Вапцаров“ – град Варна представиха пред видински ученици специалностите, в които учебното заведение осъществява прием на курсанти и студенти. По този повод на 31 октомври на посещение във Видин бе флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров – началник на ВВМУ „Н.Й. Вапцаров“.
Той и колегите му от Висшето училище – капитан I ранг Вълчо Атанасов, заместник-началник по административната част и логистиката; капитан II ранг Димана Славова, началник отдел „Личен състав“; капитан II ранг доц. д-р Ивайло Бакалов, началник на отдел „Учебна дейност“ – бяха посрещнати от заместник-кмета на община Видин Борислава Борисова и секретаря на Общината Емилиян Енчев.
Посещението започна с церемония пред паметната плоча на капитан-лейтенант Кирил Минков (роден в нашия град на 29 април 1888 година), флотски герой от Балканската и от Първата световна война, служил като командир на минна рота на Черноморския флот, загинал на 26 септември 1916 г. по време на бойно миночистене в Батовския залив край Варна. С едноминутно мълчание и поднасяне на цветя присъстващите се поклониха пред паметта на нашия съгражданин, прославил името на Видин. Сред присъстващите на церемонията бяха и майор Цветан Цветанов – началник на Военно окръжие II степен - Видин, както и адвокат Ели Минкова – родственица на Кирил Минков.
След това в Община Видин се проведе съвместна пресконференция. Проф. Медникаров отбеляза, че целта на работната визита е да се проведе среща с общинското ръководство и да бъде представено пред видинските младежи Висшето военноморско училище и морската идея. „Изключително сме щастливи, че през последните години имаме и курсанти, и студенти от Община Видин“, сподели той и благодари на кмета на Общината д-р Цветан Ценков за поканата да посетят Видин.
Началникът на ВВМУ представи специалностите, по които се осъществява прием. В момента във Висшето училище се обучават над 3200 младежи. Близо 280 са курсантите в предлаганите военни специалности: „Корабоводене“; „Корабни машини и механизми“; „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“; „Кибероперации“; „Мехатроника“; „Военноморска логистика“. Училището провежда, съвместно с Военномедицинската академия – София и Медицинския университет – Варна, обучението на лекари за въоръжените сили. През тази учебна година е осъществен прием на втория випуск военни медицински сестри. ВВМУ „Н.Й. Вапцаров“ предлага и редица граждански специалности, сред които „Корабоводене“, „Корабоплаване“; „Речно корабоплаване“, „Мениджмънт на водния транспорт“, „Мениджмънт на пасажерски кораби“; „Информационни и комуникационни технологии“; „Киберсигурност“; „Национална и регионална морска сигурност“; „Интелигентни системи в транспорта“ (Мехатроника) и др.
Борислава Борисова благодари на проф. Медникаров за представената информация. „Нашата цел е да помогнем повече млади хора да преоткрият военната професия, както и да подпомогнем завършващите средното си образование ученици при избора им къде да продължат своето обучение“, каза заместник-кметът. И припомни в тази връзка, че в последните години Община Видин съдейства при организирането на националната кампания „Бъди войник“.
Борисова подари на проф. Медникаров за спомен от Видин картина, изобразяваща емблемата на нашия град – крепостта „Баба Вида“. В знак на благодарност за доброто сътрудничество, флотилен адмирал Боян Медникаров връчи на Община Видин почетния плакет на Висшето военноморско училище.
След пресконференцията от ВВМУ направиха презентация пред ученици от видински училища. Особен интерес сред младежите предизвика модерният учебен тренажор за управление на кораб.