Президентът Румен Радев участва в тържествата за празника на Белоградчик

Сподели: 
Емилия Кожухарова, родственичка на полковник Стефан Илиев
Директорката на Исторически музей връчи на президента Румен Радев юбилейна монета за спомен от Белоградчик
По случай празника на града кметът Борис Николов връчи Почетния знак на Белоградчик, който се присъжда за граждански принос, на директора на Софийска опера и балет академик Пламен Карталов
По случай празника на града кметът Борис Николов връчи Почетния знак на Белоградчик, който се присъжда за граждански принос, на маестро Ангел Джунински. Отличието беше присъдено и посмъртно на професор Виден Табаков. Почетни грамоти бяха връчени и по случай 60-годишнината от откриването на Исторически музей – Белоградчик и 45-годишнината от създаването на Младежкия дом в града

Държавният глава Румен Радев се включи в тържествата, с които в Белоградчик на 29 юни отбелязаха Петровден – празника на града.
Президентът Радев и кметът на общината Борис Николов откриха паметник на полк. Стефан Илиев, командир на 15-и пехотен Ломски полк, загинал геройски за освобождението и националното обединение на България в сраженията при Червената стена през пролетта на 1917 г. по време на Първата световна война. На тържественото откриване на паметника присъстваха народни представители от Видинския многомандатен район, представители на Министерство на отбраната, много жители и гости на Белоградчик. Барелефът, автор на който е скулпторът Светлин Николаев, беше осветен от Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил.
В словото си след откриването на паметника кметът на община Белоградчик Борис Николов отбеляза, че изграждането на монумента е финансирано от Министерство на отбраната. Борис Николов подчерта, че 15-и Ломски пехотен полк е оставил много дълбока следа в обществения живот на Белоградчик, тъй като с настаняването на полка в града се слага началото на активната обществено-културна дейност в Белоградчик.
Историята на Белоградчик е пряко свързана със славния 15-и пехотен Ломски полк, който, където и да е бил призван от Родината, винаги е отстоявал българската храброст, достойнство и чест в тежки, неравни битки във всички войни след Освобождението, подчерта на свой ред в словото си президентът на България Румен Радев. „Ние днес трудно можем да осъзнаем какви големи длъжници сме на тези хора – потънали в нашите житейски проблеми, често, мога да кажа, и в дребнотемия, на фона на безпримерния героизъм, мащаба на мислене и висотата на духа на тези хора от преди 103 години“, посочи държавният глава.
Сред гостите на откриването на паметника беше Емилия Кожухарова, родственичка на полковник Стефан Илиев, която припомни славния път на 15-ти Ломски пехотен полк и на неговия командир. „15-и пехотен Ломски полк участва във всички войни, които води България след Освобождението. Полкът не просто воюва, той изпълнява по най-добрия начин всички поставени му бойни задачи… Стефан Илиев е командир на полка от 28 февруари 1916 година, под негово командване ломци участват и трупат слава при Чеган, Арменохор, Лажец, Червената стена. Полковник Илиев е носител на 13 военни отличия, след които три военни ордена за храброст“, разказа Емилия Кожухарова.
След официалното откриване на паметника, официалните лица поднесоха венци и цветя.
Празничната програма продължи с тържествено отбелязване на празника на Белоградчик на площад „Възраждане“ в града.
Президентът Радев: Няма българин, който да не гледа с възхита и гордост Белоградчишките скали
Няма българин, който да не гледа с възхита и гордост Белоградчишките скали и този уникален природен феномен привлича хора от цял свят, заяви президентът Румен Радев в приветствието си към жителите на града. „Знам че днес вие, гражданите на Белоградчик, се сблъсквате с множество проблеми, характерни за много сънародници – липсата на достатъчно средства за благоустрояване на града, липсата на достатъчно инвестиции, на достатъчно работни места, липса на перспектива за младите хора“, посочи държавният глава. Белоградчик е бил винаги символ на българска твърдина, отстоявала свободата и независимостта на Родината през вековете, допълни президентът. „Днес в този труден за живот край – Северозапада, вие вдъхвате пример на всички българи, защото вие днес сте духовната твърдина на България, защото показвате, че, въпреки всичко, с достойнство, твърдост, с висок дух и сплотеност продължавате да градите настоящето и бъдещето“, заяви Румен Радев.
Президентът връчи награди на завършилите с отличие зрелостници от тазгодишния випуск на СУ „Христо Ботев“ – град Белоградчик: Ана Иванова, Елизабет Йорданова, Ивелин Страхилов, Георги Иванов, Светослава Димитрова. Награда за активно участие в културния живот на СУ „Христо Ботев“ и на община Белоградчик получи Вержиния Цветомирова.
Държавният глава припомни, че миналата година Вержиния участва в инициативата „Подкрепи една мечта“, насочена към деца в неравностойно положение. „През последните години ние надградихме тази инициатива… От преди две години започнахме да даваме стипендия на децата с отличен успех и Вержиния вече получи такава стипендия. Искам да я поздравя за нейната упоритост, да й пожелая успех в нейните начинания по нататък. И да обявя началото на тазгодишното издание на „Подкрепи една мечта“ – 2020, да призова всички щедри българи да подкрепим заедно нашите прекрасни деца, защото те имат нужда от увереност, че всички в нашето общество сме едно голямо семейство“, каза президентът Радев.
НИЕ