Прерязаха лентата на новия корпус на ОУ „Иван Вазов“ във Видин

Днес, 20 април, учебното заведение чества своята 60-годишнина
Сподели: 

Новоизграденият корпус на сградата на ОУ „Иван Вазов“ беше тържествено открит в присъствието на много официални гости, на бивши и настоящи учители и възпитаници на учебното заведение. Събитието бе част от програмата, с която днес (20 април) се отбелязва 60-годишнината от създаването на учебното заведение. Така ОУ „Иван Вазов“ посрещна празника си с разширена материална база,
Кметът на община Видин д-р Цветан Ценков и директорът на училището Пролетка Цветкова символично прерязаха лентата на новия училищен корпус, включващ актова зала, два компютърни кабинета и две класни стаи, както и асансьор за осигуряване на достъпна среда в сградата. Гости на церемонията бяха Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, заместник-кметовете на Видин Борислава Борисова и Светослав Скорчев, областният управител Любен Иванов и заместничката му Анелия Влаховска, председателят на Общинския съвет Генади Велков, секретарят на Общината Валери Димитров, представители на институции, бивши и настоящи преподаватели и възпитаници на училището.
„В своята 60-годишна история ОУ „Иван Вазов“ се утвърди като духовно средище на знания. Визията на училището се променяше през годините, а духът му израстваше. Днес училището е едно от желаните и предпочитани в региона. Успехите в 60-годишната му история са многобройни и не могат лесно да бъдат изброени, но те са основата, върху която градим и се развиваме“, заяви директорът Пролетка Цветкова. Тя отбеляза със задоволство и успешното партньорство на ОУ „Иван Вазов“ с всички институции във Видин. „Благодаря от мое име, от името на моите колеги, от името на нашите ученици на кмета на Община Видин г-н Цветан Ценков и неговия екип, благодарение на които вече се радваме на модерна и разширена материална база – новоизградения корпус към училището, който включва актова зала, компютърни кабинети, класни стаи и асансьор“, сподели Цветкова.
„За мен е чест в навечерието на светлите Христови празници да открием тази прекрасна придобивка, на която ще се радват учителите и учениците в ОУ „Иван Вазов“. Уверявам Ви, че усилията на Община Видин за подобряването на училищната инфраструктура ще продължат и занапред“, заяви от своя страна кметът на Видин д-р Ценков. Той поздрави ръководството, преподавателския колектив и учениците на ОУ „Иван Вазов“ по случай годишнината, като им пожела попътен вятър и много успехи и занапред.
Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил пожела на учителите успехи в тяхната просветителска дейност. „Днес сред гостите има хора, които са учили в това училище, където са възприели не само знанията, всеотдайно преподадени от учителите, но са се научили и на всеотдайност, доброта, човечност. Това свидетелства, че училището успешно изпълнява през всичките тези години своята мисия – не само да дава знания, но и да възпитава децата в отговорни и добросъвестни граждани на Видин, България и света“, каза видинският владика.
След официалната част гостите имаха възможност да разгледат и помещенията в новия корпус. Той е изграден след спечелен проект на Община Видин по програмата на Министерството на образованието и науката за изграждане, пристрояване, надстрояване на детски ясли, детски градини и училища. С разширяването на материалната база в учебното заведение са създадени по-добри условия за провеждане на образователния процес в съответствие с европейските норми. Това е и важна стъпка в посока преминаване на училището на едносменен режим на обучение.
Тази вечер от 18:30 часа в Драматичния театър ще се състои и празничен концерт по случай 60-годишнината от създаването на ОУ „Иван Вазов“ – гр. Видин.

НИЕ