Прерязаха лентата на новия физкултурен салон на училището в Ружинци

Сподели: 

Възпитаниците на Средно училище „Никола Йонков Вапцаров“ – село Ружинци вече се радват на нов физкултурен салон. На 12 април беше официалното откриване на спортното съоръжение. На събитието присъстваха заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, областният управител на Видин Любен Иванов, кметът на община Ружинци Александър Александров, Ангел Донкин, вр. изпълняващ длъжността началник на Регионалното управление на образованието, общински съветници, директори на детски градини и училища от Ружинска община, ученици, родители, учители, жители на селото.
Протойерей Рафаил отслужи водосвет за здраве и благослови новосъграденото. „Радвам се на всяка една нова придобивка, защото живеем в един от най-скромните региони, така че винаги, когато се прави нещо ново, за мен е празник. Пожелавам на стопаните на този физкултурен салон добре да се грижат за него, за да бъде той радост за всички в това училище и за цялото село“, каза духовникът.
Постройката, която е свързана с топла връзка към учебния корпус, предлага чудесни условия за практикуване на различни видове спорт, като освен същинската зала салонът разполага със санитарни възли и помещения за учителите. Придобивката стана факт благодарение на целева субсидия в размер на 500 000 лв., която държавата предостави на Община Ружинци. Още 70 000 лв. бяха осигурени от бюджета на учебното заведение.
От създаването си до момента училището в Ружинци не е разполагало с физкултурен салон, подчерта Милен Михайлов, директор на СУ „Никола Йонков Вапцаров“. „Изключително съм развълнуван, че на мен се падна честта да открия първото спортно съоръжение в историята на училището. От дълги години учители и ученици мечтаят за голям физкултурен салон, който да замени импровизирания. И ето че мечтите се сбъднаха. Вече имаме голям, светъл и модерен салон, където учениците ще могат да тренират баскетбол, волейбол, тенис на маса. Така ще станат по-здрави, по-силни и по-добри ученици, защото спортът и учението вървят ръка за ръка“, каза Михайлов. Той благодари на кмета на общината Александър Александров за всичко, което е направил, за да се сдобие ружинското училище със салон. „Днес е ден, в който трябва да си обещаем, че ще направим всичко, което е по силите ни от този салон да излязат бъдещи победители от състезания и турнири“, отбеляза още директорът.
На свой ред кметът на Ружинци сподели, че за да се стигне до този хубав празник е извървян труден път – три години на проектиране, търсене на финансиране, препроектиране, строителство. „Няма да забравя 2017 година, когато с колегите учители обсъдихме нуждите на училището, за да се опита Общината да съдейства. Тогава обещах, че ще направим физкултурен салон – макар и след пет години, но това е факт“, разказа Александров. Той посочи, че след изграждането на физкултурния салон учениците не само ще разполагат с перфектни условия за спортуване, но и с вътрешни тоалетни и топла вода.
Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова сподели радостта си, че е част от този празник. „Скъпи ученици, радвам се, че ще можете да играете в този салон, да се развивате и да се чувствате като граждани на нормална държава, която ви осигурява условия за спорт, която ви дава условия за образование. И искрено се надявам, че Община Ружинци ще продължава да се развива все така успешно, както и досега – смея да твърдя, че това се дължи на упоритостта на кмета Александров. Радвам се за поредния му успех и се надявам да не се спре, защото тук, в Ружинци има нужда от още благоустройство“, каза Кирова.
Областният управител Любен Иванов също поздрави учителите и учениците в СУ „Никола Йонков Вапцаров“ – село Ружинци за новата придобивка. Към домакините от Ружинци той се обърна с думите: „Искам да ви пожелая, ако спортът е здраве – да отгледате много здрави и жизнерадостни деца. Бъдете все така напористи, бъдете успешни, бъдете постоянни във всички ваши начинания“.
След приветствията, символично лентата на новия физкултурен салон прерязаха кметът на Ружинци Александър Александров и директорът на учебното заведение Милен Михайлов. За радост на възпитаниците на СУ „Никола Йонков Вапцаров“, тържеството, освен официална част, включваше и много музика, танци и весели игри, част от които се състояха върху модерната настилка в новата спортна зала.
НИЕ