Признание: Видинлия спасил два живота получи наградата си

Сподели: 

Станислав Георгиев, който в последния ден на 2012 година спаси двама възрастни хора от горящата им къща, при което от обгазяване пострада и самият той, получи наградата, присъдена му тогава от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Причината връчването на отличието да стане чак сега е, че малко след героичната си постъпка Станислав заминава да работи в Англия. Младият мъж получи наградата си от комисар Стилиян Пешев, директор на РДПБЗН-Видин, който припомни и подробности около събитията, станали преди малко повече от 7 години.
„В последния ден на 2012 – 31 декември, около 19 часа на единен европейски номер 112 в оперативния център се получава съобщение за възникнал пожар в къща в град Видин, на ул. „Момчил Войвода“ №4. При пристигане на местопроизшествието дежурният екип установява, че преди пристигането на силите и средствата на „Пожарна безопасност и защита на населението“ в гасенето на пожара по собствена инициатива се включва живущият в съседната къща Станислав Георгиев“, разказа комисар Пешев. Той допълни, че Станислав успял през вътрешното стълбище да изведе от задимения етаж на горящата къща възрастната обитателка на имота. Станислав опитал отново да влезе, за да изведе и другия обитател на пламналата къща – възрастен мъж, съпруг на изведената вече в безопасност жена, но заради силното задимяване както на вътрешното стълбище, така и на цялата къща това се оказало невъзможно. „При тази обстановка Станислав Георгиев с риск за живота си се покатерва по терасата от външната страна на къщата и успява да изнесе пострадалия, когото намира в безпомощно състояние в кухнята на къщата“, допълни комисар Пешев. Възрастният мъж е откаран в болница с опасност за живота, но в последствие се възстановява. Самият Станислав леко е обгазен.
Предвид тази постъпка на младия видинлия, в началото на 2013 година Станислав Георгиев е номиниран и класиран като победител на областно ниво в Националния конкурс „Пожарникар на годината“ за 2012 година. В последствие и в заключителния национален етап на конкурса на първо място е класиран отново Станислав. Връчвайки наградата, комисар Пешев се обърна към Станислав с думите: „Благодарим за твоята своевременна намеса и се надяваме все повече доблестни хора като теб да има в нашия град и като цяло в страната“.
Своето отличие получи и награденият с „Писмена похвала“ в областния етап на конкурса „Пожарникар на годината“ за 2019 година младши експерт Милен Сиянов, командир на екип „Пожарогасителна и спасителна дейност“ към Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" – Видин, който е отличен за проявена инициативност, висок професионализъм при изпълнение на служебните задължения.
Награждаването стана в началото на провел се днес работен форум, на който беше представен отчет-анализ за дейността на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Видин през 2019 година.

НИЕ