Приключи засаждането на пролетните цветя във Видин

Сподели: 

Приключи засаждането на пролетните цветя във Видин, съобщиха от Общината. В рамките на кампанията са били зацветени места в нашия град, в които в последните години това не е правено. Изцяло е обновена зелената площ на ул. „Княз Александър Батенберг“ (при влизане в града преди кръговото кръстовище). Там са засадени храстовидни растения и цветя – мини рози, теменужки и лалета. Работници по озеленяването са оформили цветни фигури пред Средно училище „Цар Симеон Велики“. Цветни лехи вече има и в центъра на кв. „Нов път“.
Зацветени са също тревните площи до Стамбол капия, в близост до Драматичния театър, пред музей „Конака“, както и пред Съда. Пространствата там догодина ще красят 1050 лалета, които са дарение на Общината. Цветни фигури са оформени и в зелените площи на площад „Бдинци“, около едноименния паметник, до фонтан „Глухарчето“, в началото на Крайдунавския парк, до фигурите на лисичките, в парк „Рова“, до НАП, както и в цветните лехи към паметника на Свободата. Така в началото на следващата година Видин ще придобие още по-красив облик.
Още през лятото експерти от отдел „Екология“ и звено „Чистота“ заедно с ландшафтния архитект на Община Видин  разработиха анализ и количествено-стойностна сметка за необходимите цветя. Закупени над 11 000 броя растения – 7000 теменужки, повече от 3790 парички и 115 мини рози, както и многогодишни храсти – над 180 на брой, в това число лоницера, берберис и лигуструм, Общината получи и дарение от над 3500 лалета. Избраните цветя са изцяло съобразени с двете реконструирани по проекти зони – площад „Бдинци“ и парк Рова, за които не е изтекла проектната устойчивост, посочиха от Общината. И подчертаха, че със създаването на Общинското предприятие „Чистота, озеленяване и благоустройство“ усилията ще бъдат насочени към това, дейностите по озеленяване и зацветяване да обхванат и всички квартали на град Видин, както и останалите населени места в общината.