Приключи петото издание на HackVratsa под надслов: “ИзЦЕЛяване” - решения по време на криза

Сподели: 

Приключи петото издание на HackVratsa. Тази година 10 отбора взеха участие в състезанието, което беше на тема ИзЦЕЛяване. Всеки отбор се постара както в техническата част, така и в презентирането на проекта си. Проектите от своя страна бяха разнообразни и всеки носеше своята доза уникалност. Предложени бяха много и креативни решения за справяне с кризата COVID-19.
След два дни неуморна работа в IT-центъра на „Враца Софтуер Общество“, отборите представиха пред журито и останалите участници своите проекти. Бяха отличени най-добрите отбори, което беше трудна задача за журито, съставено от представители на технологични компании, маркетинг експерт и лектор в сферата и собственици на бизнес.
Първото място грабна отборът на Easy Coders. Те представиха своя проект “Електронна чакалня”, който би могъл да е в полза на обществото в световен мащаб. Състои се в това хората да могат онлайн да запазват часовете си при лекар и още да могат да следят в реално време колко души има чакащи преди тях, за да могат да използват пълноценно времето си и, най-вече, да не се засичат с останалите пред кабинета.
Второто място грабнаха The Bikers. Техният проект “Карантино герой” представлява сайт за оказване на помощ на хора в нужда. В същността е идеята, когато някой има нужда от хранителни продукти, лекарства, цепене на дърва за огрев или друго да може да качи своята заявка в сайта, съответно от другата страна се регистрират доброволци, като и на тях им се помага, защото е предназначено за хора, останали без работа. Така те помагайки, изкарват пари, с които да се прехранват.
Третото място взе отборът на Leonardo robotics. Те представиха инсталация от тип календар, която е свързана с приложение на телефона “Kolly” и когато в приложението си запишеш задачи – календарът реагира. Когато задачите бъдат изпълнени, календарът светва в жълто. Целта е когато си поставиш за цел да свършиш нещо, да можеш да следиш процеса и във всеки момент да знаеш до къде си стигнал.
Битката беше оспорвана и решението не беше никак лесно. Всички предложени решения бяха на ниво и участниците за поредна година доказаха колко способни и можещи хора от всички възрасти има във Враца.