Проблемни участъци забавят цялостното изграждане на пътя Видин – Ботевград

Сподели: 

Има проблемни участъци по трасето на пътя Видин – Ботевград, което ще забави цялостното изграждане на трасето. В момента пътят се строи от двете страни, а за средния участък – от Монтана до Враца, тепърва предстои да се възлага проектиране. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Днес (5 октомври) той инспектира строителството във всички участъци на трасето. Последната точка в обхода му беше в района на околовръстния път на Видин, при пътен възел „Видин“ в участъка между Новоселци и Сланотрън. Там зам.-министър Шишков, който беше придружен от областния управител на Видин Огнян Асенов и зам.-кмета по устройство на територията и инфраструктурно развитие на община Видин Светослав Скорчев даде и бифинг за представителите на медиите.
„По цялото трасе, където има фронт да се строи и издадени разрешителни за строеж, това са, за съжаление, само отделни участъци, в момента можем да кажем, че се строи на пълни обороти“, отчете зам.-министър Шишков. Той допълни обаче, че има
проблемни участъци, които ще забавят цялостното изграждане на трасето.
„В частта между Ружинци и Монтана има Подробен устройствен план, който е в съда. Хубавото е, че е изготвен – ноември месец е делото, имало е дело септември, но е отложено, надяваме се в ноември месец съдът да реши в полза на държавата и да може да се пристъпи към отчуждаване и след това към издаване на разрешение за строеж“, обясни регионалният зам.-министър. Той допълни, обаче, че за отчуждителните процедури също ще са необходими няколко месеца, което напрактика означава, че и при най-добрия вариант – тоест решение на съда в полза на държавата още през ноември, до средата на следващата година не би могло да започне строителството.
Най-проблемен е участъкът между Монтана и Враца,
където е имало предвидено трасе, то не е било одобрено и сега процедурите започват наново, коментира зам.-министър Шишков. „За участъка между Монтана и Враца започва процедура за възлагане на ново проектиране. Това, което, за съжаление намираме в голяма част от всички важни артерии в България, обикновено в средата има проблеми. Тази строителна илюзия ние правим всичко възможно да я превърнем в реално строителство. Тоест, участъците, които са били занемарени във времето да можем да наваксаме, максимално бързо да извършим всички процедури и да дадем фронт да бъде извършено това строителство“, посочи зам.-министър Шишков.
Той отбеляза, че за повечето участъци, в които в момента се работи, разрешителните за строеж са издадени през 2020 година, а за участъка между Ружинци и Макреш – през април тази година, макар че за строежа на пътя Видин – Ботевград се говори от години. „Очевидно повече е приказвано, по-малко е правено, но сега ще се опитаме да форсираме нещата, така че да можем да осмислим цялостното трасе, да осмислим този транспортен коридор, който е изключително важен за България“, заяви Иван Шишков.
Според него, оптимистичният срок за завършване на отсечките в строеж е между 28 и 53 месеца, както е по договор, а за връзката между Враца и Монтана все още не може да се прогнозира: „Проблемът е трасето между Монтана и Враца тъй като тепърва ще трябва да се възлага проектиране – говорим за обществена поръчка за проектиране и след това ОВОЗ, където обикновено също има проблеми времево. Така че за този участък в момента никой не може точно да определи срок за изпълнение“.
Макар строителството между Ботевград и Мездра да върви, там също ще се наложи частично ново проектиране, стана ясно от изказването на заместник-регионалния министър. „Има седем участъка, в които е имало предвидени кръгови кръстовища, вместо на две нива път – тоест, в тези участъци е започнато строителство с проектна документация, която е била абсолютно непригодна“, заяви зам.-министър Шишков.
Той коментира и темата за
протестите на строителните фирми.
„От това, с което съм се запознал от времето, в което работя в Министерство на регионалното развитие и благоустройството, считам, че цялостното строителство на инфраструктурни обекти и поддръжката им представлява една икономическа пирамида. Казвам го защото от едната страна държавата е раздала 720 милиона напред за трасета, в които няма строителство и не може да започне строителство, а от другата страна тези пари ги няма в бюджета. Това на мен ми прилича на икономическа пирамида в строителния бранш, създадена от държавата“, посочи регионалният зам.-министър. Той подчерта, че 100 млн. лв. в бюджета за тази година са предвидени за зимно почистване на пътища. „А начинът, по който фирмите ще си получат парите за зимно почистване към тази година, което трябва да стане по всички правила, е въпрос на сключване на договори“, допълни зам.-министър Иван Шишков.

НИЕ