Проектират нови сондажи на три находища на минерална вода във Видинска община

Кметът д-р Ценков: Това ще даде огромен шанс Видин да се върне на картата на балнеолечебните центрове
Сподели: 

Първа реална стъпка към връщането на Видин на картата на балнеолечбните центрове в България бе направена днес (3 май). Това стана с подписването на договор за изготвяне на проекти за нови водовземни съоръжения (сондажи) на минерални води в три находища – Видин, Сланотрън и Градец. Подписите си под контракта сложиха кметът на Видин д-р Цветан Ценков и инж. Цветан Йотов, управител на фирма „ПИКС – Петров и Сие“ СД, която е спечелила обявения от Община Видин търг и ще извършва проектирането. Срокът за изготвяне на проектите за водовземните съоръжения за трите находища на минерална вода е 32 календарни дни от датата на подписване. Стойността на договора е 53 333 лв. без ДДС.
Предстои да се сбъдне отдавнашната мечта на видинските граждани за възстановяване на минералните извори,
заяви кметът на Видин пред журналисти. Той припомни, че с подписването на договора се изпълнява и поетия от него ангажимент по време на организираната преди няколко месеца среща-дискусия, на която по инициатива на заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова и с подкрепата на видински народни представители бяха очертани конкретните стъпки, необходими за разработване на находищата от минерална вода. „Нашата огромна надежда е тези три извора да станат факт до края на мандата. Смятам, че това ще зарадва всички наши съграждани, както и ще даде огромен шанс Община Видин да се върне на картата на балнеолечебните центрове“, отбеляза д-р Ценков. В последните 20 години много приказки са изговорени на тема минералните извори, но нищо по този въпрос реално не е направено, отбеляза още видинският кмет. И изрази задоволство, че след година и половина усилена работа се стига до подписването на този договор.
Инж. Цветан Йотов посочи, че предстои доста работа, но поздрави общинското ръководство и администрацията за многото, което вече е нсвършено и даде за пример предварителните оценки на ресурсите и актуването на терените. Като предимства управителят на фирмата, която ще проектира сондажите, изтъкна и силното лоби, на което Видин може да разчита, както и огромната обществена подкрепа за възстановяването на минералните извори на територията на общината.
Потенциалът на трите находища на минерални води е значителен
Определеният терен във Видин, за който ще се прави проектиране за сондаж на минерална вода, е на територията на бившето военно поделение, което е общинска собственост, обясни д-р Ценков. Той допълни, че този общински имот от 100 дка предлага чудесни условия в бъдеще там да се изгради голям балнеологичен комплекс, по модела на тези в Западна Европа и това е богатство, което нито един град по поречието на Дунав не притежава. Кметът добави, че по отношение на Сланотрън се е наложило старите сгради да бъдат съборени, да се обособят съответните терени, но и това вече е приключено. „В Градец наистина водата е изключително хубава и е твърде възможно някой ден да има нова минерална вода „Алботин“ – това зависи от бъдещите инвеститори, които с общи усилия ще търсим“, посочи градоначалникът.
Бъдещите нови кладенци ще са с дълбочина 1500 м и ще се изградят по обичайната технология на сондиране, обясниха от фирмата. Очаква се термоминералните води да са с температура 45 градуса при Сланотрън и Видин и около 34-35 градуса при Градец, с дебит около 5-10 литра в секунда на самоизлив. „Става въпрос за високоминерализирана вода, съдържаща много йот, сероводород. Освен за балнеолечебни цели, би могла да се използва и за производство на луга за фармацевтичната промишленост, което е много рентабилно. Но това са предварителните очаквания. След като се направят сондажите, ще се направят пълни анализи на водата и Министерство на здравеопазването ще прецени за какви цели тя е подходяща“, обясни инж. Васил Димитров от фирмата, която ще проектира новите водовземни съоръжения.
Проектирането на трите сондажа – само първата стъпка
Дори след изпълнението на проектирането предстои още много работа, подчерта инж. Димитров. Той разясни, че готовите проекти трябва да бъдат внесени в Басейнова дирекция – Плевен, от където да се издаде разрешително за строителство на новите водовземни съоръжения. След това Общината трябва да кандидатства пред държавата за получаване на необходимото финансиране за самите сондажи – и кметът, и представителите на фирмата бяха категорични, че правителството има заделени средства за тази цел. Необходимо е и провеждане на търгове, с които да бъде избрана фирма, която ще направи сондажите. Оказва се, че българските фирми, които са в състояние да прокарат сондажи на дълбочина от 1500 м са само две. „Като кмет ще държа фирмата, която ще бъде избрана за извършване на същинския сондаж да има необходимия капацитет. Целта е до края на мандата сондажите да са факт“, заяви отново кметът на община Видин.
Това означава, че за да бъде постигната тази амбициозна цел, в най-кратки срокове след приключването на проектирането трябва да се кандидатства за финансиране от държавата, като същевременно се проведе и търг за определяне на фирма, която ще реализира новите водовземни съоръжения. Самите строителни дейности ще продължат поне пет-шест месеца, след което ще има и период за изпитания на сондажите.

Минералната вода в Сланотрън
Вече близо 40 години са изминали откакто минералният извор в Сланотрън е затапен, а банята затваря врати. Въпреки това и до днес не само в селото, но и в цялата област по-възрастните хора с носталгия разказват за лечебните свойства на минералната вода в сланотрънската баня.
Причината да се затапи сондажът в Сланотрън е корозирането на тръбите, по които се добивала минералната вода от находището, припомни инж. Васил Димитров. Те са били метални, защото сондажите на територията на община Видин не са правени с цел добив на минерални води, а са структурни сондажи, правени за търсене на нефт и газ, при което се открива както гипсовото находище в Кошава, така и минералната вода. След като се установява, че има находище на минерална вода, сондажите са оставени и се ползват за нейния добив. С времето обаче металът на тръбите корозира и минералната вода започва да се излива и да замърсява водоносния хоризонт от прясна питейна вода. Именно по тази причина и се взема решение сондажът в Сланотрън да бъде тампониран, което се случва в средата на 80-те години на миналия век.
Оттогава досега темата за възстановяването на сондажите периодично се поставя на дневен ред – обикновено предизборно. Възлагането на проектиране на новите водовземни съоръжения, при това на три находища от минерална вода, е първата реална стъпка към реализирането на тази идея.