Проектите за сондажите за минерална вода във Видин, Сланотрън и Градец са готови

Сподели: 

Проектите за сондажите за минералната вода в град Видин и в землищата на селата Сланотрън и Градец вече са завършени. Това каза кметът на община Видин д-р Цветан Ценков по време на проведеното днес (18 юли) заседание на Общинския съвет. Темата за минералната вода не бе включена в дневния ред, но до изказването на градоначалника се стигна след зададен въпрос  от общинския съветник Димитър Велков, който поиска информация докъде е стигнала процедурата.
Д-р Ценков обясни, че проектите са готови още от преди 20 дни, но по тях има дискусии. „Защото тази минерална вода е доста агресивна и в проекта сега тепърва ще трябва да се предвиди т.нар. водосборище, където да се пречиства, за да не контаминира почвата и подпочвените води. В проекта има някои недогледани неща, които в рамките на месец ще се коригират“, посочи кметът.
Градоначалникът уточни, че съгласно проектите двата сондажа във Видин и Сланотрън ще са на над 1500 м дълбочина, а този в Градец – на 1300 м. Средствата, които са необходими за направа на сондажите са значителни и Община Видин се надява да ги получи от държавата, по подобие на Златоград и Мадан, каза д-р Ценков. Той допълни, че по отношение на минералната вода в Градец има забавяне в процедурата, тъй като трябва да се промени предназначението на земята – тя в момента е категоризирана като пасище. „Затова взехме решение до края на септември да пуснем искането до Министерски съвет – независимо дали става въпрос за редовен или за служебен – за финансиране на сондажи във Видин и в Сланотрън. Надявам се да приключим успешно този процес, ако, разбира се, правителството ни даде средства от фонда, който е заделен за сондажи на минерални води, което ще ни даде възможност направим поне сондажите, които са в близост до „Баба Вида“ и в Сланотрън“, каза д-р Ценков.
Видинският кмет пое ангажимент на следващо заседание на Общинския съвет да бъде предоставена пълна информация относно направеното до момента и предстоящите стъпки за разработване на минералните извори в община Видин.