Прокуратурата в Монтана разпореди проверка за нарушения при броенето на бюлетини в секция в село Габровница 

Сподели: 

Районна прокуратура – Монтана възложи проверка по преписка, образувана по повод публикации в медии за наличие на данни за извършено престъпление в с. Габровница, област Монтана, по чл. 169 от НК – преправяне на резултат от избори от длъжностно лице. Наблюдаващият прокурор е указал на Областна дирекция на МВР в гр. Монтана да приложи към материалите по преписката целия видеозапис, разпространен в медиите, и да изясни за коя именно избирателна секция той се отнася.
Държавното наблюдение се задейства, след като в записа от видеонаблюдението в изборната секдия в Габровница се вижда как член на комисията дописва бюлетини от общия куп за общински съветници. Чува се и диалог, в който се обсъжда как да бъдат отчетени невалидните бюлетини за кмет. Впоследствие обаче от протокола, качен на страницата на ЦИК става ясно, че броя на невалидните бюлетини, вписани в него, съвпада с броенето от видеонаблюдението. За кмет на Габровница е избран кандидадът на Партия на ЗЕЛЕНИТЕ. За сметка на това в протоколите, отчели избора на общински съветници за Монтана, няма нито една недействителна бюлетина. "Кристияне, можем ли да кажем само нещо? Тия бюлетини невалидни ли ще останат или ще ги оправим нещо?", "68 и 26 за кой ще го пишеш?". 26 номер е Партия на ЗЕЛЕНИТЕ, а 68 е Местна коалиция "СДС/ГЕРБ, БНД, ВМРО-БНД И ЗНС". "На 2. На тебе една, на него една, на тебе една, на него една", се разбират броящите. Партия номер 2 е Български земеделски народен съюз.
Проверката ще бъде извършена в кратък срок, след което материалите ще се предадат на наблюдаващия прокурор за произнасяне, съобщиха от Окръжната прокуратура в Монтана.