Професор Кантарджиев провери мерките срещу COVID-19 в Монтана

Сподели: 

Главният виросолог в Националния оперативен щаб и директор на Центъра за заразни и паразитни болести професор Тодор Кантарджиев на 7 април провери организацията на общинския пазар в Монтана. Причината за посещението бе заповедта на министъра на здравеопазването за въвеждане на строги мерки във фермерските пазари от началото на сезона.
Професор Кантарджиев обиколи пазара заедно с кмета на Монтана Златко Живков, областния управител Росен Белчев и директора на Регионалната здравна инспекция д-р Елена Борисова. Виросологът даде точни указания къде да бъдат поставени маркерите за преминаване, информационните табели и как да се увеличи дистанцията между търговците.
Преди огледа на пазара професор Кантарджиев за пореден път обясни пред журналисти защо вярва в мерките. Той подчерта, че математическия анализ, с който се изчислява на колко дни се удвояват случаите на COVID-19 в страната показва, че мерките работят. „Увеличаването на тези дни е белег за адекватност. В началото случаите са се удвоявали на 4-5 дни, сега се удвояват на 12-13 дни”, посочи професорът.