Пуснаха движението по новия магистрален участък межди Макреш и Бела

Министър Цеков: Реалистично погледнато се надявам, че до края на 2026-2027 година бихме могли да имаме почти напълно изградено трасе в направлението Видин – Ботевград
Сподели: 

Днес сме една идея по-близо до това да имаме нормална свързаност между столицата и Видин, както и един нормален транспортен коридор, който да свързва гръцката и румънската граница. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, който днес направи инспекция на новоизградената магистрална отсечка межди Бела и Макреш, по от днес след 15:00 часа беше отворена за движение. 

„Много дълго чакан участък - 13,6 метра, който ще позволи да избегнем най-трудното трасе – трасето между Бела и Димово. Същевременно имаме една истинска магистрала – магистрала с габарит на места 28 метра, с две ленти за движение, в някои участъци дори с допълнителна лента за тежкотоварен трафик, за бавнодвижещи се автомобили. С два чудесни пътни възела. С един мост над река Арчар – 118 метра, с два виадукта, с железопътен надлез, с множество селскостопански пътни надлези и подлези“, коментира министър Цеков пред журналисти малко отварянето на участъка за движение. 

Строителството продължава активно и в останалите участъци, каза регионалният министър. „Между Видин и Макреш се работи, съгласно договор до края на тази година трябва да бъде завършен въпросният участък – това са 30 км.“, посочи Андрей Цеков. Той съобщи, че през следващия месец ще бъде рестартирано и строителството в участъка между Бела и Ружинци, а около средата на годината се очаква да има разрешение за строеж и за участъците между Ружинци и Монтана. 

„Знаете, най-проблемният участък е между Монтана и Враца, за който от 2013 година не е проектирано ново трасе... Ние сме обявили обществена поръчка, която вече е пред приключване, за изграждането на скоростен път нов между Враца и Монтана, респективно – и за обход на Враца, модернизация на обхода на Враца. Същевременно имаме обществена поръчка обявена за основен ремонт на участъка между Враца и Мездра, така че да може да се свърже с новото трасе между Мездра и Ботевград, което също в рамките на 2024 година трябва да бъде изцяло отворено за движение“, обясни министър Цеков. 

„Реалистично погледнато се надявам, че до края на 2026-2027 година ние бихме могли да имаме почти напълно изградено трасе в направлението Видин – Ботевград. Разбира се, с уговорката, че между Монтана и Враца това ще отнеме повече време, тъй като там сме в първоначална фаза на строителството“, каза той. И допълни, че за трасето между Враца и Монтана тепърва предстои да се проектират няколко варианта на трасе, те да минат през екологични оценки – процесът от началото на проектирането до одобряването на трасето обикновено отнема около две години, след което вече може да се говори за строителство. „Но от 200 км магистрала, бихме могли да имаме 170 км готови в обозримо бъдеще, следващите три години“, обясни регионалният министър. 

В края на следващия месец ще бъде издаден Акт 16 за новата 13,6-километрова отсечка. Участъкът започва от разклона за Макреш и е до Бела. Преминава по ново трасе, извън обхвата на първокласния път I-1. Със завършването на обекта интензивният транзитен трафик вече няма да преминава през гр. Димово и с. Бела като по този начин се повишава безопасността на движение в региона.