Пълномащабно учение на силите на Единната спасителна система се проведе във Видин

Сподели: 

Съставните части на Единната спасителна система (ЕСС) във Видин днес проведоха пълномащабното учение за реакция при сигнал за пътнотранспортно произшествие с пострадали. Участие взеха служители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, на Сектор „Пътна полиция“ към Областната дирекция на МВР, на Център за спешна медицинска помощ (ЦСМП), на местната структура на „Българския червен кръст“, Областното пътно управление и на Община Видин.
Според Плана на учението, постъпва сигнал за възникнало ПТП – верижна катастрофа между три леки автомобила, единият от които е електрически, на главен път Е-79 в района на Южната промишлена зона на град Видин. В следствие на инцидента има 1 загинал, 4-ма ранени и 1 затиснат човек. Произшествието е предизвикало задръстване на платното за движение на главен път Е-79. Действията на спасителните екипи при управление и справяне с последствията в зоната на ПТП с пострадали, се извърши на 4 етапа: (С.П.А.С.И.): Съобщаване за настъпило ПТП; Повикване и адресиране на спасителни екипи; Спасяване на пострадалите; Извършване на дейности по нормализиране на движението.
Основната цел на проведените мероприятия за спасяване и ликвидиране на последствията от възникналото ПТП, е осигуряване на ефективно и адекватно реагиране на компетентните органи при получаване на сигнал за пътнотранспортно произшествие с пострадали и загинали, и осигуряване на максимално възможна защита на живота и здравето на пострадалите и екипите, участващи в специализираната операция.
Пълномащабното учение е част от Годишната план-програма за безопасност на движението по пътищата на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата – област Видин.