Първи заразени с COVID-19 във Видинско

Сподели: 

За първи случаи на заразени с коронавирус във Видинско бе съобщено в края на миналата седмица. До редакционното приключване на броя в петък, положителните проби за COVID-19 в област Видин бяха две – на 66-годишен мъж от Дреновец и на 66-годишен мъж от град Дунавци.
На 2 април беше съобщено за положителната проба на мъжа от Дреновец, който е приет за лечение във видинската болница на 29 март, с клинична симптоматика, включваща висока температура и кашлица, обясни директорът на Регионална здравна инспекция – Видин (РЗИ) д-р Венцислав Владински. Той допълни, че заразеният първоначално е отишъл с оплаквания при своя личен лекар, който е бил със съответните предпазни средства. След прегледа мъжът е бил изпратен с екип на Спешна помощ – Белоградчик за настаняване в болницата във Видин, като медиците също са работили с необходимите предпазни средства.
Д-р Владински съобщи още, че съпругата на 66-годишния мъж от Дреновец е поставена под домашна карантина, взета й е проба, но не е получено уведомление за положителен резултат. Други контактни лица не са идентифицирани. Няма обаче яснота как мъжът се е заразил – той е пенсионер, безработен, не е пътувал. „Той си е бил вкъщи, не е имал близки контакти със своите комшии, приятели и т.н. В началото на март негова дъщеря му е била на гости, но тя се е прибрала на 5 март в София“, посочи директорът на РЗИ – Видин.
На 3 април стана ясно, че има и втора положителна проба – на 66-годишен мъж от град Дунавци. На 2 април той е бил докаран с екип на „Спешна помощ“ в Спешно приемно отделение на видинската болница, където е бил прегледан, взета му е проба, но тъй като е с лека симптоматика е бил насочен за домашно лечение и карантина, обясни д-р Владински. След положителния резултат за COVID-19, мъжът бе приет за лечение в бившето инфекциозно отделение, което беше ремонтирано и подготвено, за да поема именно такива по-леки случаи.
„Той се е върнал преди десетина-дванадасет дни от Англия със съпругата му – тя е с връчено предписание за карантина“, информира д-р Владински. Директорът на РЗИ – Видин обясни, че на съпругата също е взета проба, но до редакционното приключване на броя резултатът й все още не беше излязъл. Други контактни лица не са установени, допълни директорът на РЗИ – Видин.
НИЕ