Пътуваща експозиция под наслов „Една (НЕ)обикновена изложба за добрия пример на будния дух“ бе открита във Видин

Сподели: 

 Пътуващата експозиция е организирана от Сдружение „Мисия градеж“ със съдействието на Държавен архив – Русе и се представя в града ни със съдействието на Община – Видин и Държавен архив – Видин. Посветена е на годините на управление на инж. Кирил Старцев – кмет на Русе в периода 1934 – 1944 г. За времето от 1 август 1942 до м. март 1943 г. инж. Старцев е командирован от Министерството на вътрешните работи и народното здраве за директор на новосъздадената Дирекция за възстановяване на град Видин. В допълнение към гостуващата изложба Държавен архив – Видин представя документални материали, които са ценно свидетелство за неуморната му работа в полза на хората, за достойно изпълнения дълг към видинчани.

На официалното откриване на събитието във фоайето на Държавен архив – Видин присъстваха Борислав Българинов – председател на Сдружението, Емилиян Енчев - секретар на Общината, Светлана Кръстева – началник на видинския архив, представители на държавни и културни институции и граждани.

Експозицията представя по-различен прочит на историческите свидетелства от времето на управление на инж. Старцев, съхранени във фондовете на Държавен архив – Русе. През месец ноември 2022 г. тя е представена и в Народното събрание.

В изказването си Българинов отбеляза, че инж. Старцев е роден в нашия край, в град Белоградчик и хора като него  са управлявали не само с мисълта за създаване на по-добра среда за живеене, но и за възпитаване в морални ценности, служели са за пример на гражданите със своята работа и поведение.

По повод откриването на експозицията секретаря на Община Видин поднесе поздрави от името на кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков. „Тази нетрадиционна изложба ни дава възможност да се запознаем с делата на един човек, който е кметувал с визия за бъдещето на град Русе. Това за нас е един светъл пример, който трябва да бъде като отправна точка и да се опитаме да се доближим до него“.

 В нашия град пътуващата изложба ще остане до 28 април. Тя е попълнена с интересни документи и снимки от фонда на видинския архив, които показват наводнението и атмосферата през периода, в който Кирил Старцев е бил командирован във Видин.